Bilim insanları, 240 milyon yıl öncesine ait olan Geç Triyas (Triassic) döneminden kalma, 5 metre uzunluğundaki su sürüngenine ait bütün haldeki fosili keşfetti. BBC’nin haberine göre, Çin’in güneyindeki antik kireç taşı yatağında gün yüzüne çıkarılan fosil, uzun boynu sebebiyle bilim insanları tarafından “ejderha” olarak adlandırılıyor.
Geç Triyas dönemine ait olan ve 240 milyon yıl öncesine dayanan fosil, ilk kez 2003’te tanımlanan “Dinocephalosaurus orientalis” türü su sürüngenine aittir. Uluslararası bir araştırma ekibinin çalışması sonucu ortaya çıkan bu keşif, 32 ayrı omurun yer aldığı sürüngenin “uzun, esnek ve bükülebilir” bir boyna sahip olduğunu gösteriyor.
Araştırmada yer alan Dr. Nick Fraser, sürüngenin 5 metre uzunluğundaki esnek boynunun, su altındaki kayalarda avlanma yeteneği sağladığını belirtti. Fosilin yüzgeç benzeri uzuvları, su sürüngenine ait olduğunu açıkça göstermekte. Fraser, ejderhanın boynunun vücuduyla kuyruğunun birleşiminden daha uzun olduğunu ifade etti.
Bu “çok garip bir hayvan” olarak tanımlanan fosilin, anatomisinin ilk kez tam olarak görülebilmesinin büyük bir bilimsel öneme sahip olduğunu vurgulayan Fraser, araştırmanın sonuçlarının “Earth and Environmental Science: Transactions of the Royal Society of Edinburgh” dergisinde yayımlandığını belirtti.
Diyarbakır’da Petrol Kuyusunda Patlama: 1 Ölü, 1 Yaralı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.