Kaynak: "bülten"
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ikiz dönüşüm, Yapay Zekâ Teknolojileri ve İstanbul-Kurumsal Şirketler ile Startuplar Arası İşbirliklerini Güçlendirme mali destek programlarına 550 milyon liralık müjdeyi duyurdu.
Kacır, “İkiz dönüşüm Mali Destek Programıyla ikiz dönüşüm konularında hizmetler sunacak sürdürülebilir arayüz yapıları için 200 milyon lira destek sunuyoruz. Yapay Zekâ Teknolojileri Mali Destek Programıyla İstanbul’un yapay zekâ alanındaki inovasyon kapasitesini büyütecek projeler için 200 milyon lira kaynak sağlayacağız. 150 milyon lira destek bütçesine sahip İşbirliği İstanbul-Kurumsal Şirketler ile Startuplar Arası İşbirliklerini Güçlendirme Mali Destek Programında ise odağımız girişimcilik ekosistemi paydaşlarının yerel ve küresel bağlantılarının güçlendirilmesidir.” dedi.
Bakan Kacır, Türk-Alman Üniversitesi Uluslararası Yüzey Araştırmaları ve İnovasyon Merkezi ile Dijital Dönüşüm Mükemmeliyet Merkezi Açılış Töreni’ne katıldı.
DİJİTAL DÖNÜŞÜM: Bakanlık olarak işletmelerimizin dijital dönüşüm süreçlerinde kendimizi iki eksende doğrudan sorumlu kabul ediyoruz. Sanayi Bakanlığı olarak, imalat sanayinin dijital dönüşümüne dönük politikaların güçlendirilmesi ve uygulamaların yaygınlaştırılması; Teknoloji Bakanlığı olarak da dijital dönüşüm teknolojileri ürünlerinin ve hizmetlerinin yerli ve millî olarak geliştirilmesi hassasiyetle odaklandığımız alanlar.
YOL HARİTASI: Yol haritamızı bu istikamette belirleyerek, destek enstrümanlarımızı sanayicimizin ihtiyaçlarına ve gelişen koşullara uygun olarak sürekli güncelliyoruz. İşletmelerimizi dijital dönüşüme hazırlamak ve mevcut işgücünü Dördüncü Sanayi Devrim’iyle birlikte ihtiyaç duyulan yetkinliklerle donatmak için yurdumuzun dört bir yanında 10 model fabrika kurduk. İşletmelerimizin verimliliğini artıran ve dijital dönüşümlerini hızlandıran model fabrikalarımızın sayısını bu yıl 15’e çıkaracağız.
TEKNOLOJİ ODAKLI SANAYİ HAMLESİ: Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’mızın dijital dönüşüm çağrısıyla da mevcut Ar-Ge ve üretim kabiliyetlerimizi firmalarımızın ihtiyaç duyduğu dijital dönüşüm çözümlerinin geliştirilmesi ve üretilmesi için harekete geçirdik. Programın Dijital Dönüşüm Çağrısı kapsamında, bulut bilişimden sensör sistemlerine, akıllı ulaşımdan otomasyon platformlarına geniş bir yelpazeyi kapsayan, sanayimizin dönüşüm ihtiyaçlarını karşılamayı hedefleyen toplam 16 milyar lira yatırım büyüklüğünde 38 projeye destek sunuyoruz. Elbette dijital dönüşüm yolculuğuna başlamak, firmalar için uzun ve kimi zaman belirsizliklerle dolu bir sürece adım atmak anlamına da gelebiliyor.
NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞI: Yüksek maliyetli ve kimi zaman uygun çözüm sunmayan projeler, nitelikli insan kaynağı eksikliği ve en önemlisi, dijital dönüşüme nereden ve nasıl başlanacağı konusundaki belirsizlik, firmalar için bu süreci daha karmaşık hâle getirebiliyor. Bu noktada, dijital dönüşümün başarılı olabilmesi için doğru bir strateji, net bir yol haritası ve kararlı bir rehberlik hayati önem taşıyor. Dijital dönüşümde karşılaşılan bu engelleri ortadan kaldırmak amacıyla Dijital Dönüşüm Destek Programı’nı geçtiğimiz aylarda hayata geçirdik. Programımızın ilk aşamasında, firmaların ihtiyaç ve ölçeklerine uygun olarak dijital olgunluklarını analiz etmelerini ve bu doğrultuda kapsamlı bir yol haritası oluşturmalarını hedefliyoruz.
YATIRIM TAKVİMİ: İşletmelerin en az 5 yıllık bir dönemi kapsayan yol haritasına uygun şekilde yatırım ihtiyaçlarını tespit etmelerini ve bir yatırım takvimi oluşturmalarını bekliyoruz. Kapsamı, hedefi ve niteliği açısından uygun bulduğumuz projelerin devreye alınacağı tesislere, yol haritasının uygulama süresi boyunca “Dijital Dönüşüm Merkezi” unvanı tanıyacağız. Dijital Dönüşüm yatırımlarını, öncelikli teşvik uygulamamız çerçevesinde destekleyeceğiz.
İLERİ TEKNOLOJİ: Ülkemizi küresel düzeyde ileri teknoloji üretim merkezi hâline getirecek bilgi temelli dijital ekonomiyi büyütecek, yenilikçi ve girişimci insan kaynağımızı güçlendirecek adımları atarken, imalat sanayimizin dijital dönüşümünü de kararlılıkla sürdüreceğiz. Bugün bir araya gelme vesilemiz olan iki merkezimizin açılışı da hedeflerimize hizmet etme noktasında oldukça büyük önem taşıyor.
TEKNOLOJİK YETKİNLİK: Bildiğiniz üzere, bir malzemenin veya ürünün yüzeyi, yalnızca estetik bir unsur olmaktan öte ürünün işlevselliğini, dayanıklılığını ve performansını da tayin eden çok önemli bir faktördür. Bu alandaki teknolojik yetkinliklerimizi artırmayı, ülkemiz sanayisinin küresel rekabet gücünü yükseltmek ve teknoloji tabanlı ihracatımızı çeşitlendirmek adına önemli bir kazanım olarak görüyoruz. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Yüzey Araştırmaları Merkezi (UYAM) işte bu hedefler doğrultusunda atılmış kritik bir adımdır.
İNOVASYON PARTNERİ: İstanbul Kalkınma Ajansı’mızın (İSTKA) desteğiyle hayata geçirilen merkezi; ülkemiz sanayisinin yüzey test ve incelemeleri, fonksiyonel kaplamalar geliştirilmesi ve korozyon dayanımının artırılması gibi kritik alanlardaki ihtiyaçlarına yanıt verecek bir altyapı ile donattık. Malzeme, ara ürün ve son ürün yüzeyleriyle ilgili gelişmiş üretim ve test imkânları sunan altyapı; henüz yeni kurulmasına rağmen ülkemizin ihracat şampiyonu otomotiv sektörümüzün Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarında önemli bir inovasyon paydaşı olarak yer almaya başladı.
DİJİTAL DÖNÜŞÜM MÜKEMMELİYET MERKEZİ: İSTKA desteğiyle hayata geçirdiğimiz ve bugün açılışını gerçekleştireceğimiz ikinci merkez olan Dijital Dönüşüm Mükemmeliyet Merkezi’ni de KOBİ’lerimize hem teknik hem de yönetsel açıdan sürdürülebilir danışmanlık ve eğitim hizmetleri sunan bir merkez olarak konumlandırıyoruz. Merkezimiz bünyesinde, kapsamlı bir üretim hattını simüle etme imkânı sunan laboratuvar; KOBİ’lerimize üretimden insan kaynağı ve stok yönetimine kadar birçok alanda iş süreçlerini farklı senaryolar altında test etme ve optimize etme imkânı sunuyor.
VERİMLİLİK: Bu sayede KOBİ’lerimiz, üretim süreçlerini iyileştirerek hem verimliliklerini artırıyor hem de rekabet güçlerini yükseltecek yenilikçi çözümler geliştirme imkânına kavuşuyor. Merkezimiz bünyesinde hayata geçirilen Dijital Dönüşüm Yetkinlik Eğitimi Platformu da iş dünyası profesyonellerinin dijital dönüşüme multidisipliner bir bakış açısıyla yaklaşmalarını sağlarken, ihtiyaç duydukları bilgi ve becerilere kolayca ulaşmalarına imkân tanıyacak.
CAZİBE MERKEZİ: Yine Merkezimizde kapsamlı bir çalışma sonucu geliştirilen DX360-Dijital Dönüşüm Olgunluk Seviyesi Ölçüm Sistemi, yalnızca imalat sanayimizi değil, diğer sektörleri de dijital yetkinlikler açısından analiz edebilecek esnek ve bütüncül yapısıyla kıymetli bir araç olarak öne çıkıyor. Ülkemizin küresel bir cazibe merkezi hâline gelmesine büyük katkılar sağlayacağına inandığım her iki merkezimizin de üniversitemize, İstanbul’umuza ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.
MÜJDE VERDİ: İstanbul Kalkınma Ajansımızın destekleriyle hayata geçirilen bu iki merkezin açılışı vesilesiyle; toplam 550 milyon lira bütçeli İkiz Dönüşüm, Yapay Zeka Teknolojileri ve Kurumsal Şirketler ile Startuplar Arası İşbirliklerini Güçlendirme Mali Destek Programlarının müjdesini sizlerle paylaşmak istiyorum. İkiz dönüşüm Mali Destek Programıyla ikiz dönüşüm konularında hizmet sunacak sürdürülebilir arayüz yapıları için 200 milyon lira destek sunuyoruz. Yapay Zekâ Teknolojileri Mali Destek Programıyla İstanbul’un yapay zekâ alanındaki inovasyon kapasitesini büyütecek projeler için yine 200 milyon lira kaynak sağlayacağız.
GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ: 150 milyon lira destek bütçesine sahip İşbirliği İstanbul-Kurumsal Şirketler ile Startuplar Arası İşbirliklerini Güçlendirme Mali Destek Programında ise odağımız girişimcilik ekosistemi paydaşlarının yerel ve küresel bağlantılarının güçlendirilmesidir. Önümüzdeki dönemde İstanbul’un küresel araştırma, inovasyon ve girişimcilik üssü konumunu güçlendirecek yeni projeleri de İstanbul Kalkınma Ajansımız desteklemeye devam edecek.
Kaynak: Sanayi ve Teknoloji bakanlığı
KOSGEB’TEN KOBİ’LER İÇİN 2 YENİ DESTEK PROGRAMI
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.