Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 5,3 milyon memur ve memur emeklisini kapsayan 3600 ek gösterge çalışmasını bu yıl tamamladı. Memurların, kadro unvanı/derecesi, hizmet sınıfı, görevin önemi, sorumluluk düzeyi, hiyerarşik konumu ve eğitim durumu esas alınarak belirlenen ek gösterge sisteminde yapılan düzenlemelerle kamu hiyerarşisindeki kimi aksaklıklar giderildi, memurların hem emekli ikramiyelerinde hem de emekli aylıklarında iyileştirmeler yapıldı.
Bu kapsamda, öncelikle birinci dereceye gelmiş olmak şartıyla tüm öğretmenlerin, 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu polislerin, alan sınırlaması olmaksızın 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu tüm sağlık çalışanı ve din görevlilerinin ek göstergeleri 3600’e yükseltildi. Ayrıca avukat, il müdürü, bekçi, uzman jandarma ve uzman erbaş gibi 3000 ek göstergeli tüm meslek gruplarının da 3600 ek gösterge düzenlemesinden faydalanmaları sağlandı. Dört meslek grubunun yanı sıra sosyal tarafların beklentileri dikkate alınarak il müdür yardımcısı, ilçe müdürü, şube müdürü, gelir uzmanı ve mali hizmetler uzmanları gibi kariyer uzmanları ile denetmenlerin de 2200 olan ek göstergeleri 3600’e çıkarıldı.
Ek gösterge artışından yararlanan emekliler, şubat ayından itibaren yeni ek gösterge üzerinden emekli aylığı almaya başlayacaklar. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) daek gösterge artışının nasıl uygulanacağına açıklık getirdi. HaberTürk’ten Ahmet Kıvanç, 38 sayfalık genelgeyi 11 soruda özetledi. İşte tüm merak edilenler.
Soru : Ek gösterge düzenlemesi ne zaman yürürlüğe girecek?
Soru : Mevcut emeklilere yeni ek gösterge üzerinden emekli aylığı ödemesi ne zaman ve nasıl yapılacak?
Soru : Yeni emekli olacakların aylık ve ikramiyeleri nasıl hesaplanacak?
Soru : Kamudan istifa ettikten sonra özel sektörde çalışan öğretmen, ek gösterge artışından yararlanacak mı?
Soru : Emeklilik koşullarını yerine getirdikten sonra memuriyetten atılan polis ek gösterge artışından yararlanacak mı?
Soru : 3600 ek göstergeye tabi görevde iken kendi isteği ile daha düşük ek göstergeye tabi göreve geçenlere 3600 ek gösterge uygulanacak mı?
Soru : MİT ve TRT personeli ek gösterge artışından yararlanacak mı?
Soru : En yüksek devlet memuru aylığı esas alınarak yapılan ödemeler değişecek mi?
İlk mali yılın birinci ayında (ocak ayında) katsayılar dışındaki diğer unsurlarda artış meydana gelmesi halinde, bu tarihte yürürlükte olan katsayılar uygulanmak suretiyle emekli ikramiyesi farkı ayrı ayrı ödeniyor.
Buna göre, 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek ek gösterge değişiklikleri nedeniyle emekli ikramiyesi fark tahakkuku hakkından, aylık başlangıç tarihi veya ölüm tarihini takip eden aybaşı tarihi 1 Ocak 2022 (dahil) – 31 Aralık 2022 (dahil) tarihleri arasında olanlar yararlanacak.
Aylığa hak kazandıkları tarihi takip eden ilk mali yılın birinci ayı 2024 yılının ocak ayı olduğundan, aylık başlangıç tarihi veya ölüm tarihini takip eden aybaşı tarihi 1 Ocak 2023 ve sonrası olanlara ek gösterge artışından kaynaklı olarak emekli ikramiyesi farkı ödenmeyecek.
Soru : Aylık başlangıç tarihi 1 Ocak – 30 Haziran 2022 tarihleri arasında olanların emekli ikramiyesi farkı nasıl hesaplanacak?
Soru : Aylık başlangıç tarihi 1 Temmuz 2022 – 31 Aralık 2022 arasında olanların emekli ikramiyesi farkı nasıl hesaplanacak?
Soru :Aylık başlangıç tarihi 1 Ocak 2023 tarihi ve sonrası olanlara ikramiye farkı ödenecek mi