Kaynak: "Bülten"
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, halkın temel ihtiyaçlarını en yüksek kalite ve sürdürülebilirlik anlayışıyla karşılamaya devam ediyor. İklim değişikliği ve su kaynaklarının azalması tehlikesine karşı, kentte su tasarrufu bilincini artıran projeler hayata geçiren DİSKİ, yağmur suyu toplama sistemleri, akıllı su ölçüm cihazları ve su kayıp-kaçaklarının önlenmesine yönelik dijital sistemleri hayata geçirdi.
Kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarında yapılan modernizasyon çalışmaları sayesinde, altyapı sistemleri daha dayanıklı ve verimli hale getirildi. Kent merkezinde 26 bin 32 metre, kırsal ilçelerde ise 53 bin 645 metre içme suyu hattı döşendi. Kent merkezinde 3 bin 650 metre, kırsal 13 ilçede ise 12 bin 285 metre atık su hattı yapıldı. Böylelikle toplamda 79 bin 677 metre yeni içme suyu hattı ile 15 bin 935 metre yeni atık su hattı döşendi.
Köprülü kavşaktaki altyapı çözüme kavuşturuldu
DİSKİ Genel Müdürlüğü, aşırı yağışlarda su birikimlerine neden olan Şanlıurfa karayolundaki Kadın Doğum Hastanesi Köprülü Kavşağında altyapı sorununu çözüme kavuşturdu. Çalışma kapsamında bin 713 metre betonarme boru, 34 muayene bacası, 135 yağmur suyu ızgarası, bin 275 metre yağmursuyu bağlantısı, 34 sfero döküm pik kapak yapıldı.
Mevcut altyapı ve içme suyu hatlarındaki arıza onarımı
Kentteki kanalizasyon ve içme suyu hatlarında oluşan arızalara anında müdahale edilerek kent genelinde toplamda 9 bin 486 metre içme suyu ile 4 bin 321 metre kanalizasyon arızası giderildi. Ayrıca 241 bin 613 metre kanalizasyon ve yağmur suyu şebekesi temizlendi.
Karaçalı Mahallesi’ndeki 2 bin yurttaşın içme suyu sorunu çözüldü
Sur ilçesine bağlı yaklaşık 2 bin nüfuslu Karaçalı Mahallesi’nde özellikle yaz aylarında yaşanan içme suyu sorununu ortadan kaldırmak için 650 metre derinliğinde saniyede 25 litre verimliliğine su tespit edildi. Yapılan çalışmalarla Karaçalı Su Deposuna bağlantısı yapıldı.
Gözeli Su Havzasında kapasite artırımına gidildi
Kentte özellikle yaz aylarında yaşanan içme suyu sorunun çözüme kavuşturmak için 550 metre derinliğinde, saniyede 45 litre su hacmine sahip içme suyu, Gözeli Su Havzasına kazandırıldı.
İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinde yenileme çalışması başlatıldı
Bölgenin en büyük su kaynağı olan Dicle Nehri’nin kirlenmesini önleyen ve halk sağlığını koruyan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi için, “Merkez Atıksu Arıtma Tesisi Giriş Yapısı İnşaatı Yapım İşi” adıyla yenileme projesi hazırlandı. 94 milyon 751 bin 750 TL bedel ile ihalesi Haziran 2024’te yapılan proje için yüklenici firma ile sözleşme imzalandı.
İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinde yapılan yenileme çalışmaları sayesinde Diyarbakır’ın merkezinde 2040 yılına kadar atıksu sorunu yaşanmayacak.
Atıksu Arıtma Tesislerinin geliştirilmesi
Arıtma tesislerinde modernizasyon çalışmaları tamamlanarak hem su kalitesi artırıldı hem de atık suyun çevreye zarar vermeden arıtılması sağlandı. Bu kapsamda Atıksu Arıtma Tesisinde 20 milyon 192 bin 890 metreküp atık su arıtıldı.
Gözeli ve Dönümlü mahallelerinin atık su sorunu çözüldü
Yenişehir ilçesi Dönümlü Mahallesi ve Bağlar ilçesi Gözeli Mahallesi’nin atık sularını bertaraf etmek için 2 Terfi İstasyonu ve bin 657 metre uzunluğunda terfi hattı yapıldı.
DMA odaları artırıldı
Kent genelinde içme suyu şebekelerindeki kayıp kaçakları azaltmak amacıyla 128 DMA (İzole Ölçüm) odası inşa ediliyor. Bu proje ile depo, ölçüm ve izole sayaç bölgelerinin (DMA’ların) inşaat, elektromekanik, ölçüm ve kontrol sistemi altyapısının yapılması, merkezi izleme ve yönetim sisteminin kurularak, su kayıp ve kaçak oranlarının düşürülmesiyle hizmet kalitesini artırmayı ve su kaynaklarının etkin kullanımını amaçlanıyor. Kent genelinde devam eden 128 DMA odası çalışmalarının tamamlanmasıyla beraber kentin içme suyu kontrol altına alacak.
Faturada dijitalleşme ile tasarruf
Dijitalleşme projeleri ile fatura ödemelerinden arıza bildirimlerine kadar birçok hizmet, mobil uygulama ve çevrimiçi platformlar üzerinden erişilebilir hale getirildi. Çağrı merkezi, 7/24 hizmet sunarak yurttaşların taleplerine en hızlı şekilde yanıt veriyor.
GES projesi onaylandı
DİSKİ Genel Müdürlüğü, enerji maliyetlerini azaltmak amacıyla hayata geçirmeyi planladığı Güneş Enerji Santralleri (GES) projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) onayı aldı. Proje kapsamında santralde 66 bin 545 Wp panel ve 120, 250 kWe inverter kullanılacak. Santralin yıllık yaklaşık 62 milyon 947 bin 500 kWh elektrik üretmesi hedefleniyor.
Projenin çevre dostu yöntemlerle uygulanıp çevrede yaşayan yurttaşlara, hayvanlara ve doğaya zarar vermeyecek şekilde hayata geçirilmesi sağlanacak.
Halka kaliteli hizmeti sunmayı, kaynakları koruyarak geleceğe yatırım yapmayı öncelikli görev olarak gören DİSKİ Genel Müdürlüğü, halk sağlığını ve yaşam kalitesini artırmaya yönelik sürdürüyor.
Diyarbakır’da ulaşımda yeni dönem: Güvenli ve akıllı yolculuk
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.