OrtadoÄŸu’nun en uzun akarsuyu Fırat Nehri 3 ülkeye hayat veriyorErzincan’da Karasu nehrinin birleÅŸmesiyle oluÅŸan, OrtadoÄŸu’nun en uzun akarsuyu Fırat, Türkiye’nin yanı sıra Suriye ve Irak’a da hayat veriyor.OrtadoÄŸu’nun en uzun akarsuyu olan Fırat Nehri, geçtiÄŸi Türkiye, Suriye ve Irak’taki kentlere hayat veriyor. Fırat Nehri, yaÅŸam alanı olarak tarih boyunca sürekli “su kenarı” arayan insanoÄŸlunu adeta ihya ediyor. YaÅŸam kaynağı olan Fırat, çok sayıda yüksek daÄŸ, ova ve vadileri yararak sırasıyla Erzincan, Tunceli, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep ve Åžanlıurfa illerindeki verimli toprakları suyla buluÅŸturuyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi konumunda olan GAP sayesinde saÄŸlanan imkanlarla Fırat Nehri, en çok katkıyı ise GüneydoÄŸu Anadolu Bölgesi’ndeki illere veriyor. Åžanlıurfa, Gaziantep ve Adıyaman illerinin coÄŸrafi sınırını da belirleyen Fırat Nehri üzerinde Atatürk, Keban, Karakaya, Birecik ve Karkamış barajları bulunuyor. Yaklaşık 2 bin 800 kilometreyle OrtadoÄŸu’nun en uzun akarsuyu olan Fırat Nehri, maddi ve manevi öneminin yanı sıra geçtiÄŸi bölgeleri sosyal ve kültürel açıdan da etkiliyor.
Özellikle GüneydoÄŸu Anadolu Bölgesinde birçok erkeÄŸe çocuÄŸa “Fırat” adı verilirken kız çocuklarına bölgenin bir diÄŸer nehri olan “Dicle” ismi konuluyor. Nehir, aynı zamanda türkülere, romanlara ve ÅŸiirlere de konu oluyor. Åžanlıurfa’dan Suriye’ye geçen Fırat Nehri, daha sonra ulaÅŸtığı Irak’ta yine kendisine paralel akan Dicle Nehri ile “Åžattül Arap” denilen bölgede buluÅŸtuktan kısa bir süre sonra ise Basra Körfezi’ne dökülüyor.
Toplam uzunluÄŸu 2 bin 800 kilometreyi bulan ve OrtadoÄŸu’nun en uzun ve geniÅŸ havzasına sahip akarsuyu konumunda olan Fırat, yaklaşık olarak 15 ili besliyor. Bu illerin 8’i Türkiye’de 3’ü Suriye’de, 4’ü de Irak’ta bulunuyor.
İkinci el otomobile talep arttıkça fiyatlar yukarı çıkıyor
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.