Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ilde ağır hasara neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, hasar tespit çalışmalarına başladı. Bakanlık tarafından afet sonrası binalarda oluşan durum, “hasarsız”, “az hasarlı”, “orta hasarlı”, “ağır hasarlı”, “acil yıkılacak” ve “yıkık” binalar şeklinde sıralanıyor.
Buna göre, deprem nedeniyle herhangi bir hasar meydana gelmeyen binalar “hasarsız”, deprem nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalar ise “az hasarlı” binalar olarak değerlendirilerek, bu iki durumda binanın kullanılmasında bir sakınca görülmüyor.
Afet sonrası duvarlarındaki yarıklar ile taşıyıcı elemanlardaki ince çatlakların olduğu binalar ise “orta hasarlı binalar” olarak değerlendiriyor. Orta hasarlı yapıda taşıma gücündeki azalma giderilmeden, yani yapı onarılmadan ya da güçlendirilmeden yapının kullanılmaması öneriliyor, ancak eşyaların tahliyesi gerçekleştirilebiliyor.
Taşıyıcı elemanlarındaki geniş ve yaygın kesme kırılmalarının, ayrılmalarının olduğu binalar ise “ağır hasarlı” olarak değerlendiriliyor. Bu yapılar, “onarılmaz taşıma gücü kaybı ve geri alınamaz (dayanım ve ekonomik açısından) hasarları olan binalar” olarak tanımlanıyor.
Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elamanlarının büyük oranda kalıcı yer değiştirerek, kısmen yıkıldığı binalar da “acil yıkılacak” sınıfında yer alıyor, hiçbir şekilde kullanılması mümkün olmayan bu binaların içine girilemiyor ve eşyaların tahliyesi gerçekleştirilemiyor. Tamamen yıkılan binalar ise “yıkık” binalar olarak adlandırılıyor.
Siirt ekibi enkazdan 30 vatandaşı kurtarmayı başardı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.