Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York’ta “13. Concordia Yıllık Zirvesi”nde soruları yanıtladı. Tahıl koridoruna derhal geri dönülmesinin önemini vurgulayan Erdoğan, “Putin ile yoksul ülkelere 1 milyon ton tahılın sevkiyatını hedefliyoruz.” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’deki mültecilerin durumuna ilişkin de, “Ülkemizde 5 milyona yakın mülteci var. Mültecilere ev sahipliğimizi sürdüreceğiz. Bugüne kadar ne yaptıysak bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz.” diye konuştu. Erdoğan’a enflasyonla mücadelede atılan adımlar da soruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Enflasyon küresel bir sorun. Ekonomi ekibi çalışıyor. 2024’e çok farklı gireceğiz.” ifadelerini kullandı.
Son dakika haberi! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılmak için gittiği New York’ta “13. Concordia Yıllık Zirvesi”nde önemli mesajlar verdi ve soruları yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar ve sorulara verdiği yanıtlar şöyle;
ABD İLE İLİŞKİLER
“ABD ile güvenlikten ticarete çok boyutlu ilişkilerimiz var. İkili ticaretimiz 32 milyar doları aşmış vaziyette. Türkiye’deki ABD firmaların yatırımı 14,5 milyar dolar. Şu an ülkemizde Amerikan sermayeli 2 bin 80 firma var. Tabii Amerika’nın Türkiye’deki bu yatırımlarının artması, bizim ciddi manada beklentimizdir.
Türkiye olarak salgın dönemini başarılı bir şekilde atlattık. Bazı ülkeler içine kapanık politikalar geliştirdiler ama bizde böyle bir şey söz konusu değildi. Salgın döneminde 161 ülke ve 12 uluslararası kuruluşa tıbbi destek gönderdik.
YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI
Şu anda parlamentoda bizim gücümüz Anayasa’yı değiştirmeye muktedir değil. Bu, ortak meselemiz, birlikte çözmemiz lazım. Eğer parlamentoda grubu olanlar, bu çağrımıza onlar da olumlu cevap verecek olurlarsa o zaman beraber, birlikte bu Anayasa’yı değiştirmeyi başarırız. Böylece tüm parlamento bu anayasa değişikliğini başarıyla gerçekleştirmiş oluruz. Bu çağrımı yaptım, yapıyorum, yapmaya devam edeceğim. Bu çünkü bizim ortak meselemiz, bunu da birlikte çözmemiz lazım.TÜRKİYE – IRAK KALKINMA YOLU PROJESİ
Her şeyden önce Basra Körfezi’nden ve Körfez ülkelerini de aşarak Irak’tan geçmek suretiyle Türkiye üzerinden de Avrupa’ya gidecek olan bir koridor. Bu koridorun raylı sistem, otobanlar, bunlarla beraber altyapısı, üstyapısıyla, özellikle burada Körfez ülkelerinin bu işte çok çok kararlı olduğunu gördüm. Birleşik Arap Emirlikleri olsun, Katar olsun, Suudi Arabistan olsun, Irak, hepsi bu konuda çok çok kararlı. Hepsinden önemlisi biz de kararlıyız. Amerika’da bu kararlılığı gördüm, Almanya’da, Japonya’da, bunlarda da bu kararlılığı gördüm. Dolayısıyla atacağımız böyle bir adımla yeni bir dünyayı inşa etme fırsatını bulacağız.
TAHIL KORİDORU
Soçi ziyaretinde Sayın Putin ile Afrikalı kardeşlerimize yönelik ilk etapta 1 milyon ton tahılın sevkiyatını görüştük. Malum Karadeniz Koridoru’nda şu ana kadar 33 milyon ton Rusya’dan gelen tahıl var. Bunların yüzde 44’ü Avrupa’ya, yüzde 14’ü bize, bir o kadar Afrika ülkelerine ama yeterli değil. Afrika ülkelerine çok daha fazlası, özellikle en az gelişmiş Afrika ülkelerine bizim bu tahılı bizde una dönüştürerek göndermemiz hem insani hem vicdani görevimiz olacaktır. Sayın Putin ile geçen pazartesi günü yaptığımız görüşmede bunları konuştuk, görüştük ve süratle de yeniden bu tahıl koridorunu işletmeyi ve ‘1 milyon ton yetmez, bunu daha da arttırmanızı rica ediyorum.’ dedim. Biz telefon diplomasisiyle bu süreci işletmeyi ve bununla birlikte ‘Rusya olarak üzerimize düşen görevi yerine getirelim.’ dediler ve böylece vedalaştık.
“ÖNEMLİ BİR NATO ÜLKESİYİZ”
NATO’nun en eski üye ülkelerinden biriyiz. Yeni değiliz. İlk 5 ülke arasında yer alıyoruz. Bundan şu ana kadar taviz vermedik. Gücümüz NATO ülkeleri arasında da takdir görüyor. Biz aldığımız görevleri yerine getiren bir ülkeyiz. Bundan sonra da aynı şekilde görevi ifa etmeye devam edeceğiz
TÜRKİYE’DEKİ MÜLTECİLER
Ülkemizde 5 milyona yakın mülteci var. Mültecilere bakışımız çok farklı. Mültecilere ev sahipliğimizi sürdüreceğiz. Bugüne kadar ne yaptıysak bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. 600 bine yakın Suriyeli gönüllü olarak ülkesine döndü.
FAS VE LİBYA’DAKİ FELAKETLER
Fas ve Libya’daki felekatler nedeniyle ekiplerimizi hazırladık. Fas’tan bir dönüş alamadık ama Libya’ya ekipler gitti.
TÜRKİYE’DEKİ YÜKSEK ENFLASYON
Şu anda küresel enflasyon tüm dünyayı tehdit eden bir durum. Bunun karşısında özellikle birinci derecede küresel enflasyonun egemen olduğu ülkelerin attığı, atacağı adımlar büyük önem arz ediyor. Aynı şekilde biz de bu enflasyonun şu anda bedelini ödedik, ödüyoruz. Fakat ekonomi ekibimiz bu konularda yoğun bir gayretin, çalışmanın içerisinde. Başarılı bir süreci yönetiyorlar ve bu başarılı süreçte, inanıyorum ki yıl sonu, bilemedin yılın başında bunu başaracağız ve buradan da gerekli olumlu neticeleri alacağız ve bununla birlikte 2024’e çok daha farklı bir şekilde gireceğiz.”
KATILIM SÜRECİNDE AB’NİN TAVRI DA BELİRLEYİCİ OLACAKTIR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “13. Concordia Yıllık Zirvesi” öncesi de ABD’deki düşünce kuruluşu temsilcileriyle yuvarlak masa toplantısı yaptı
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre Erdoğan toplantıda, Türkiye’nin Cumhuriyet’in ikinci asrına “Türkiye Yüzyılı” vizyonuyla hazırlandığına vurgu yaptı.
Erdoğan, Türkiye’nin küresel ve bölgesel sorunların çözümüne katkı sağlamak; bölgesinde barış, istikrar ve refahın tesisi; uluslararası sistemin adaletsizliklerini giderme gibi amaçlarından söz etti.
Rusya-Ukrayna savaşının adil bir barışla sonuçlanması için çaba sarf ettiklerini belirten Erdoğan, tüm çatışma alanlarında kalıcı barışın tesisi ve Türkiye’nin dostlarının sayısını artırma amaçlarıyla diplomasiye öncelik vermeye devam edileceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerinin canlandırılması için açılan fırsat penceresine işaret etti ve bu konuda AB’nin tavrının belirleyici olacağını belirtti.
Türkiye-ABD ilişkilerinin gelişmesinden duyulan memnuniyeti anlatan Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden’la iki ülke arasındaki meselelerde zaman zaman baş gösteren tıkanıklıkların çoğunun açıldığını, temasların pozitif gündemle artırılması kararının alındığını açıkladı.
“ULUSLARARASI SİSTEMİN KURALLARA DAYALI VE ADİL BİR BİÇİMDE REFORMA TABİ TUTULMASI GEREKİYOR”
PKK, FETÖ, DAEŞ başta olmak üzere tüm terör örgütleri ile ayrımsız mücadele ve Suriyeli sığınmacıların ülkelerine onurlu geri dönüşleri gibi konularda uluslararası dayanışmanın artırılması gerekliliğini söyleyen Erdoğan, uluslararası sistemin kurallara dayalı ve adil bir biçimde reforma tabi tutulması gereğinin altını özellikle çizdi.
Erdoğan, son zamanlarda Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres başta olmak üzere birçok ismin bu anlayışı ortaya koyan söylemlerini hatırlattı ve bunun “Dünya Beşten Büyüktür” tespitinin teyidi anlamına geldiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam düşmanlığı, ırkçılık ve kutsallara yönelik saldırıların arttığını da anlattı ve bunlara ifade özgürlüğü gerekçesiyle göz yumulmasının oluşturduğu büyük tehlikeyi de gözler önüne sererek, herkesi bu çirkin olaylara tepki göstermeye çağırdı.
Siirt’te Kaldırım İşgali Yapan İşletmelere İdari Yaptırım Uygulandı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.