Dış talepteki yavaÅŸlama, içeride de maliyet artışlarının etkisiyle rekabet avantajını kaybeden hazır giyim sektörünün ihracatta sert kayıplar yaÅŸadığını ve yılı daralmayla tamamlayacaklarını söyleyen Türkiye Giyim Sanayicileri DerneÄŸi (TGSD) BaÅŸkanı Ramazan Kaya, asgari ücret zammıyla ilgili tartışma yaratacak bir çaÄŸrı yaptı. Asgari ücrete düşük zam yapılmasını isteyen Kaya, iÅŸverene 2 bin TL’lik asgari ücret desteÄŸi ve düşük faizli kredi verilmesini talep etti.
Geçen yılı 21,2 milyar dolar ihracat ile tamamlayan sektörün bu yıl için ihracat hedefini sene başında 23 milyar dolar olarak koyduğunu hatırlatan Kaya, bu hedefi aşağı revize ettiklerini ve yılı ancak 19-19,5 milyar dolar ihracat ile kapatacaklarını belirtti.
Kaya, istihdam kayıplarına da neden olan bu olumsuz tablonun 2024’ün ikinci yarısına kadar sürmesini beklediklerini ifade ederek; asgari ücret ve finansman temini konuları baÅŸta olmak üzere kamudan gelecek bir dizi desteÄŸin sektörün geleceÄŸi açısından hayati olduÄŸunu belirtti.
TGSD tarafından 12-13 Ekim’de düzenlenecek İstanbul Hazır Giyim Konferansı öncesindeki bilgilendirme toplantısında sektöre iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulunan Kaya, “Bu yıla 23 milyar dolar ihracat hedefiyle baÅŸladık. Ancak dış pazarlarda yaÅŸanan yavaÅŸlama ve içeride maliyet artışları nedeniyle rakiplerimize karşı avantajlarımızı kaybettik. Bu nedenle de yıl sonu ihracat hedefimizi 19-19,5 milyar dolar olarak revize ettik” dedi.
Kaya’nın verdiÄŸi bilgiye göre, sektör yılın ilk dokuz ayında ihracatta adet bazlı yüzde 15,2, ciro bazlı ise yüzde 8 düşüş yaÅŸadı.
Ä°hracattaki kaybın en önemli nedenlerinden birinin Türkiye’nin rekabet gücünün zayıflaması olduÄŸunu ifade eden Kaya; ÅŸu anda BangladeÅŸ, Vietnam ve Hindistan gibi rakip ülkelerle Türkiye arasındaki fiyat farkının yüzde 40’lara çıktığına, bu durumun da Türkiye’nin ihracat sipariÅŸlerinde önemli düşüşe neden olduÄŸuna dikkat çekti.
Kaya’nın verdiÄŸi bilgiye göre, sektör ihracatında AB’nin yüzde 70 olan payı son bir yıl içinde yüzde 59’a geriledi. Talepteki düşüşün yanı sıra, deprem bölgesinden yaÅŸanan göç ve EYT nedeniyle iÅŸten ayrılanların etkisiyle son bir yılda tekstil ve hazır giyim sektörlerindeki istihdam kaybının yıl sonunda 200 bine ulaÅŸmasını beklediklerini söyledi.
Bu yılın son çeyreÄŸi ve 2024’ün ilk çeyreÄŸinde sektördeki daralmanın devam edeceÄŸini belirten Kaya, bu süreçte firmaların ayakta kalması ve istihdam kayıpları yaÅŸanmaması için kamu desteklerinin büyük önem taşıyacağını kaydetti. Kaya, sektörün kamudan taleplerini şöyle sıraladı:
Merkez Bankası Başkanı Erkan: Yurt dışından milyarlarca dolarlık yatırım teklifleri var
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.