2023 yılında dünya genelinde ortalama hava sıcaklığı, normalin 1,5 derece üzerinde seyretti, bu da Paris Anlaşması ile belirlenen hedefin aşıldığını gösterdi. Bilim insanlarına göre, bu yükselişin şimdilik kalıcı olmayabilir, ancak eğer artış trendi devam ederse, birkaç yıl içinde kalıcı hale gelebilir. Dünya, 2023’te tarihinde ilk kez bir yılı, ortalamanın 1,5 derece üzerinde sıcaklıkla geçirdi. Başka bir deyişle, küresel sıcaklık, dünya liderlerinin 2015 yılında taahhüt ettikleri eşiğin üzerine çıktı. Bu durum, iklim değişikliği konusundaki endişeleri artırarak, uluslararası toplumun daha fazla çaba sarf etmesi gerektiği yönündeki çağrıları güçlendirdi.
Geçtiğimiz yıl, küresel hava sıcaklıklarının bütün bir yıl boyunca 2015’te belirlenen hedefin üzerinde seyrettiği tespit edildi, bu durum modern tarihin en sıcak dönemine işaret ediyor. Ancak, uzmanlar bu durumun henüz Paris iklim anlaşmasıyla belirlenen hedefin aşıldığı anlamına gelmediğini belirtiyor. Dünya genelindeki veriler, sadece Avrupa Birliği iklim servisinin değil, bütün bilim kuruluşlarının modern tarihin en sıcak dönemini yaşandığına dikkat çekiyor.
Uzmanlar, küresel sıcaklık artışını hala 1,5 derecenin altına indirmenin ve burada tutmanın mümkün olduğunu belirtiyor. Bu, uzun dönemli küresel ısınma trendinin, insan faaliyetlerinden kaynaklandığını göz önüne alarak yapılan bir değerlendirmedir.
El Nino adı verilen iklim olayının da etkisiyle geçen yılki sıcaklık artışı yaşandı. Ancak, uzmanlar, bu durumun birkaç ay içinde etkisini kaybetmesiyle sıcaklık artışının 1,5 derece eşiğinin altına inebileceğini ifade ediyorlar. Ancak, sera gazı salımlarındaki artış hızı göz önüne alındığında, 1,5 derecelik eşiğin 10 yıl içinde aşılması kaçınılmaz görünüyor.
Uzmanlar ayrıca, küresel ısınmanın hızını yavaşlatmada bazı ilerlemeler kaydedildiğini vurgulayarak, yeşil teknolojilerin gelişmesinin umut vadettiğine dikkat çekiyorlar. Yenilenebilir enerji ve elektrikli otomobiller gibi çevre dostu teknolojilerin kullanımının artmasıyla en kötü senaryo olarak nitelendirilen 4 derecelik ısınma ihtimalinin düştüğüne ve karbon salımında net sıfıra ulaşmanın hala mümkün olduğuna inanılıyor.
Ocak 2024, en sıcak ocak ayı olarak kaydedildi!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.