Birleşmiş Milletler (BM), Afrika, Orta Doğu ve Amerika kıtasında yaşanan krizlere ve yetersiz finansmana maruz kalan 7 ülkede insani acil durumları desteklemek amacıyla 100 milyon dolar kaynak ayırdığını duyurdu. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nden (OCHA) yapılan yazılı açıklamada, BM’nin Merkezi Acil Durum Fonu’ndan (CERF) tahsis edilen 100 milyon dolarlık kaynağın, kriz yaşayan ülkelerdeki acil ihtiyaçlara yönelik kullanılacağı ifade edildi.
Açıklamada, sağlanan kaynağın dağılımı hakkında bilgi verilerek, 20 milyon doların Sudan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Suriye’ye, 15 milyon doların Çad’a, 10 milyon doların Nijer’e, 9 milyon doların Lübnan’a ve 6 milyon doların Honduras’a destek olarak aktarılacağı belirtildi.
CERF’e 2023 yılı için ayrılan fonun, azalış trendine devam ederek 2018’den bu yana en düşük seviyeye gerilediği ifade edilen açıklamada, bağışçı finansmanının artan insani ihtiyaçları karşılamada yetersiz kaldığına dikkat çekildi. Ayrıca, çatışmalar, doğal afetler, hastalıklar ve diğer krizlerden etkilenen 250 milyon kişiyi desteklemek için küresel fon gereksinimlerinin rekor seviyeye çıkarak 56,7 milyar dolara yükseldiği, ancak bu finansmanın yüzde 40’ından azının karşılandığı ve bu nedenle savunmasız kişilerin bu yükü taşıdığı ifade edildi.
BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, açıklamada, yeni acil fon akışının dünyanın en ciddi krizleriyle mücadele eden insanlara hayati insani yardımı sürdürmeye yardımcı olacağını belirtti. Bağışların son yıllardaki en düşük seviyede olduğuna ve CERF’in hayat kurtaran etkisinin ciddi zorluklarla karşılaştığına dikkat çeken Griffiths, üye ülkelerin CERF’e tam ve zamanında fon sağlamanın kritik önem taşıdığını vurguladı.
Beyaz Ete De Zam Geldi!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.