Türkiye’de her yıl 170’e yakın ülkede İstanbul’u ve Türkiye’nin diğer şehirlerini izleyicilere tanıtan 60’a yakın dizi çekiliyor.
Türkiye’de her yıl 170’e yakın ülkede İstanbul’u ve Türkiye’nin diğer şehirlerini izleyicilere tanıtan 60’a yakın dizi çekiliyor.
Türkiye, son 15 yılda ABD ve İngiltere’den sonra en büyük dizi ihracatçısı konumuna geldi.
Geçen yıl Türkiye’nin önde gelen ihracatçısı olan ve geçtiğimiz Kasım ayında “Yargı” (“Aile Sırları”) adlı yapımı en iyi telenovela dalında Uluslararası Emmy ödülünü kazanan Ay Yapım’ın geliştirme müdürü Erdi Işık, “Latin Amerikalılar Türk dizilerini kendi kültürlerine çok yakın buluyor” dedi.
Işık, “Bir panele örnekler gösterdiğimde tek kelime Türkçe anlamasalar bile ne olduğunu anlıyorlar çünkü aile kültürü hemen hemen aynı” yorumunda bulundu.
Türkiye’deki kısıtlamalar aynı zamanda Orta Doğu’daki ve İspanyolca konuşulan ülkelerdeki ailece dizi izlemeye alışkın izleyiciler için önemli olan daha mütevazı bir materyal sağlıyor.
Bir başka başarı öyküsü olan Acı Topraklar, 2020’de Güney Amerika’da yılın en iyi telenovela’sını kazandı ve başrol oyuncusu da aynı şekilde taçlandırıldı.
Uzun zamandır Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Balkanlar’da popüler olan ve bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu tarafından yönetilen tarih, aile entrikaları ve engellenen aşk hikayelerini konu alan Türk dizileri artık her kıtada, hatta İspanyol kökenlileri ele geçirdikleri Amerika Birleşik Devletleri’nde bile mevcut
Türk yapımlarının “etkililiğini” öven Londra’daki izleyici ölçüm şirketi Glance’ın araştırma ve pazarlama başkanı Xavier Rambert, “Bu filmler artık İspanya, Suudi Arabistan ve Mısır’da prime time’da yayınlanıyor” dedi.
Kültür Bakanlığı’na göre toplamda yaklaşık 700 milyon izleyici “alla turca” dizilerini izliyor.
Ay Yapım’ın ürettiği dizilerin distribütörlüğünü yapan Madd satış direktörü Özlem Özsümbül, başarının aynı zamanda yapımların kalitesinden de kaynaklandığını söyledi. “Her zaman yerinde çekim yapıyoruz” dedi.
Özsümbül, yalnızca en büyük yıldızların 15 bölüme kadar garantili olduğunu söyledi.
Ancak Türk dizilerini yayınlayan Episode dergisinin kurucusu Özlem Özdemir, “Türkiye’de diziler Türkiye’de yayınlanırken, maliyetlerini sadece Türkiye’de yayınlayarak karşılayamıyorlar” dedi.
Bu nedenle yapımlar uluslararası pazara uyarlanmaktadır. Inter Medya’nın kurucu ortağı ve CEO’su Ahmet Ziyalar, “Sistemimiz benzersiz, çünkü her hafta yaklaşık iki buçuk saat çekim yapıyoruz. Daha sonra reklamları dış pazara göre yeniden ayarlayarak reklamları yeniden düzenliyoruz” dedi
Kaynak:haberler.com
Antalya’da 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.