Kaynak: "BÜLTEN"
TEMSAN’ın AR-GE Tasarım Merkezi, MOBİTEM adı verilen mobil güneş enerji santrali geliştirdi. Konteynerin içine ve üstüne yerleştirilen sistem; deprem, sel gibi doğal afetlerde kolay ve hızlı bir şekilde kurulabiliyor. Depolama kapasitesi de bulunan MOBİTEM, 60 konteynerin bir günlük elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor.
Böylece MOBİTEM deprem ve sel gibi doğal afetlerin hemen ardından en kritik saatlerde bölgedeki arama kurtarma faaliyetleri ve temel ihtiyaçların karşılanabilmesi amacıyla sessiz, temiz ve kesintisiz bir enerji imkanı sunuyor.
Yerli Güneş Panelleri
MOBİTEM; güneş panelleri, enerji depolama sistemi ve inverter olmak üzere 3 ana bileşenden oluşuyor. Tamamı yerli olan güneş panelleri ile donatılan MOBİTEM, yüzde 90’ın üzerinde yerlilik oranıyla dikkat çekiyor.
Kesintisiz ve Güvenli Enerji
MOBİTEM’in toplamda 15 kilovatlık elektrik üretim kapasitesi bulunuyor. Enerji depolama kapasitesi de 57,5 kilovatsaate ulaşıyor. Yaz aylarında ortalama 9, kış aylarında ise 6 saat kesintisiz tam kapasite elektrik üretebilen MOBİTEM, yıl boyunca güvenilir ve sürekli enerji akışı sağlayabiliyor. Mevcut depolama kapasitesiyle enerji üretimi yapmadan yaklaşık 4 saat kesintisiz tam kapasite elektrik verebiliyor.
Şarj Olmadan 9 Gün
Bir evin ortalama 6 kilovatsaat enerji tüketimi göz önüne alındığında MOBİTEM, güneş enerjisiyle şarj olmadan sadece akülerle yaklaşık 9 gün boyunca bir evin tüm elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor. Güneşten şarj olduğu zamanlarda ise bu süre artıyor. MOBİTEM bu özellikleriyle güvenilir, sürdürülebilir ve yerli bir enerji çözümü olarak öne çıkıyor.
240 Konteynere Kadar Çıkıyor
TEMSAN’ın AR-GE Tasarım Merkezi’nde görev yapan Elektrik Elektronik Mühendisi Tuğba Aydın Kart, MOBİTEM’in güneşlenme süresine bağlı olarak maksimum kapasite ile 5-10 saat arasında tam şarj edilebildiğini söyleyerek “Afet durumlarında yaklaşık 60 adet ev tipi konteynerin bir günlük temel ihtiyacını karşılamaktadır. Depolama kapasitesinin 400 kilovatsaate kadar artırılması durumunda ise 240 konteynerin temel ihtiyaçlarına yetecek enerji sağlamaktadır.” dedi.
15 Dakikada Kurulum
AR-GE Elektrik Elektronik Başmühendisi İpek Acay da güneş panellerinin makaslı bir mekanizma ile katlanarak 21 metrekare büyüklüğündeki bir konteyner içerisine yerleştirilebildiğini kaydederek “Güneş panelleri devreye alınmak istendiğinde panel gruplarını taşıyan makaslı sistemin hareketi mekanik ya da elektrikli hareket ile sağlanmaktadır. Ürün sahaya taşındıktan sonra 15 dakika içerisinde kurulumu tamamlanır.” diye konuştu.
Test Aşamasında
Mini, maksi ve pro olmak üzere üç farklı prototipi geliştirilen MOBİTEM’in ihtiyaca uygun modülleri ile geniş bir tüketici kitlesine hitap ediyor. MOBİTEM, test çalışmalarının tamamlanmasının ardından satışa hazır hale gelecek.
Bakan Kacır Açıkladı: Gıda Sanayisinde 246 Bin İstihdamın Önünü Açtık
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.