Kaynak: "Bülten"
Batman Üniversitesi, enerji alanında yürütülen projelerin enerji vadisi, enerjide yeni trendler ve enerji ve sanayi temasıyla 2025 yılına kadar tamamlanacağını açıkladı.
Enerji Vadisi Proje başlığı için açıklama yapan Rektör Prof. Dr. İdris Demir “Enerji konusunda fiziki, sosyal ve insan kaynakları boyutunda kurulacak merkez ve uygulanacak etkinliklerle ilimizin bölgede öncülük etmesini sağlamak, bölgedeki üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve özel sektör olmak üzere tüm paydaşlar arasında bir köprü kurmak istiyoruz. Test, eğitim ve araştırma merkezinin kurularak araştırma kapasitesi ile iş dünyasının üretim tecrübesinin bir araya gelmesiyle merkez bünyesinde enerji sektörü için gerekli testler gerçekleştirmek, pilot üniversite kapsamında gerçekleştirilecek çalışmalarla bölgesel analiz ihtiyacını karşılayarak yapılan test/analizlerle bölgede yeni ürün geliştirmelerine olanak tanımanın gayreti içindeyiz” dedi.
ENERJİDE YENİ TRENDLER İLE YENİLENEBİLİR ENERJİDE İVME
Enerjide Yeni Trendler Projesi ile enerjinin etkin ve verimli kullanılması modern yöntemlerin (yapay zeka, yeni enerji üretim veya iletim yöntemleri) uygulanması ve hayata entegre edilmesi hedefleniyor. Enerjide Yeni Trendler adlı İhtisaslaşma alt projesi için toplam bütçenin %23,41’lik kısmını oluşturacağı planlanarak 2025 yılında tamamlanması ön görülüyor. Bu projenin alt kırılımları için çağrı yapılarak başvurular alınmaya başlandı. Enerjide Yeni Trendler Proje başlığı için açıklama yapan Rektör Prof. Dr. İdris Demir, “Gerçekleştirilecek sürdürülebilir kampüs konsepti ile üniversite kampüsünde enerji tasarrufu sağlanması, kampüs alanında yapılacak altyapısal ve görsel yeniliklerle öğrenciler, akademisyenler ve ziyaretçilerin yenilenebilir enerji kullanımı konusunda bilinçlendirilmesini ve daha yeşil bir kampüs alanının geliştirilmesini amaçlıyoruz. Sürdürülebilir kampüs projesi bölgede ilk ve tek olma özelliğine sahiptir. Tüm bunların yanında kampüs alanında yenilenebilir enerji kullanımına geçilmesi ve öğrencilerin bilinçlendirilmesi de bölgesel kalkınma hedefine katkı sağlamasını bekliyoruz. Bu kapsamda yeşil bina ve yeşil sertifika gibi programlara başvurulması hedefleniyor. Yapılacak bu çalışmaların sonucunda kampüsteki enerji tüketiminden en az %50 oranında tasarruf sağlanması yoluyla modern ve çevreye duyarlı bir kampüs haline dönüştürülmesi ve elde edilecek bilgi birikimi ile ulusal alanda enerji konusunda ihtisaslaşmış olan üniversitemizin rol model haline gelmesini planlıyoruz. Teknolojik gelişmelere paralel olarak son yıllarda geniş alanda kullanılan yapay zeka tabanlı çözümlerin enerji sistemleri üzerinde uygulayacağız. Geliştirilecek sistemlerle enerji kullanım tahminleri, arıza tespit sistemleri, kayıp-kaçak tespit sistemleri ve benzeri Endüstri 4.0 uygulamaları gibi teknolojilerin yapay zeka destekli yenilikçi sistemlerle sağlanmasını amaçlıyoruz. Paris İklim Anlaşması kapsamında yeni bir ekosistem oluşmuştur. Bu ekosistemde karbon sertifikası satımı, karbon ayak izi ölçümleri, sertifikalandırmaları ve karbon nötr çalışmaları yürüteceğiz” dedi. (Üniversite Basın Bülteni)
Kaynak: Batman SonSöz
Köylerin altyapısı onarılıyor
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.