Kaynak: "Bülten"
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Vaniköy’deki kaçak inşaattaki yıkımın tamamlandığını belirterek, “Bundan sonra sökülen ağaçların yeniden dikilme ve tahribatın giderilmesi adına peyzajların düzenlenmesi olacak. Molozların dışarı çıkarılma işi var. Onları da İl Müdürlüğümüz takip edecek ve yürütecek” dedi. Boğaz’daki kaçak yapılaşmaya karşı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni uyaran Bakan Kurum, “Boğaz’ın en güzel yerinde ‘basit tadilat’ diye kaçak yapı inşasına izin verildi. Ancak işin içerisine girdiğinizde ‘basit tadilat’ olmadığını tüm Türkiye gördü. Boğaz’da bunun onlarca örneği var. Tüm Türkiye duysun; varsa kaçak yapı durdursunlar yıkımı gerçekleştirsinler. Yarın biz yıkıma geldiğimizde peşimizden gelmesinler” diye konuştu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy’un sunduğu canlı yayında Vaniköy’deki kaçak inşaat, İzmir Körfezi’ndeki balık ölümleri ve deprem bölgesindeki son durum ile ilgili soruları cevapladı.
“VANİKÖY’DEKİ KAÇAK YAPILARIN YIKIMI TAMAMLANDI”
Bakan Murat Kurum, Vaniköy’deki kaçak inşaattaki yıkımın tamamlandığını belirterek, “Bundan sonra sökülen ağaçların yeniden dikilme ve tahribatın giderilmesi adına peyzajların düzenlenmesi olacak. Molozların dışarı çıkarılma işi var. Onları da il müdürlüğümüz takip edecek ve yürütecek” dedi.
“BASİT TADİLAT OLMADIĞINI TÜM TÜRKİYE GÖRDÜ”
Boğaz’ın en güzel yerinde ‘basit tadilat’ diye kaçak yapı inşasına izin verildiğini ifade eden Bakan Kurum, “Dünyanın incisi İstanbul Boğazı’nda resmen bir çevre katliamı yaşanıyor. Boğaz’ın en güzel yerinde basit tadilat diye izin verilmiş. Ancak işin içerisine girdiğinizde ‘basit tadilat’ olmadığını tüm Türkiye gördü. Bunlar suçüstü yakalandılar. Çok açık söylüyorum. Yani bu basit tadilat değil. Buradaki yetki İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nde. 90 gün sürelik ‘basit tadilatı’ yapın demişler. İnşaat alanına gitmişler, gelmişler. O kaçak yapıları, ağaçları görmemişler. Biz de görür görmez Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nü yazılı, sözlü uyarıyoruz. ‘Bu kaçak binaların yıkımını gerçekleştirin, müsaade etmeyin’ diyoruz, izliyorlar. Harekete geçmiyorlar” diye konuştu.
“BOĞAZ’DA BUNUN ONLARCA ÖRNEĞİ VAR”
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği il Müdürlüğü koordinesinde 3 gün önce yıkımı başlattıklarını hatırlatan Bakan Kurum, “Sanki görmezden gelen bunlar değilmiş gibi ‘hemen biz de yıkıma gelmek istiyoruz’ diyorlar. Senin elinden tutan mı vardı? Niye gitmedin bugüne kadar? Niye yıkmadın? Boğaz’da bunun onlarca örneği var.”şeklinde konuştu.
“‘OYUNCAK’ DİYE TABİR ETTİKLERİ İSTANBUL BOĞAZI’NA SAHİP ÇIKSINLAR”
Bakan Murat Kurum, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni uyararak, şunları söyledi:
Boğaz’da kaçak yapı varsa yapılmasına müsaade etmeyin. Varsa yapılan, durdurun ve o kaçakların yıkımını gerçekleştirin. Tüm Türkiye duysun; kendileri de biliyor. Var mı yok mu? Dolayısıyla varsa kaçak yapı durdursunlar, yıkımını gerçekleştirsinler. Yarın biz yıkıma gittiğimizde bizim peşimizden gelmeyin. Böyle bir şey olmaz. Kendilerini göreve davet ediyoruz. ‘Oyuncak’ diye tabir ettikleri İstanbul Boğazı’na sahip çıksınlar. Onlar çıkmazsa biz Boğaz’ın talan edilmesine müsaade etmeyeceğiz.
“İZMİR KÖFEZİ BİTMEK ÜZERE”
Bakan Kurum, toplu balık ölümleri ve kirliliğin yaşandığı İzmir Körfezi ile ilgili de “Körfez’den numuneler aldık. Çalışmalar yaptık. Bilim insanlarımızı yönlendirdik. Gerçekten gördüğümüz tablo içler acısı. İzmir Körfezi bitmek üzere” dedi.
SAĞLIKLI KENTLER KONFERANSINDA ‘SAĞLIKSIZ KÖRFEZ’İ Mİ ANLATTI?
Perşembe günü İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu toplantısı gerçekleştirdiklerini hatırlatan Bakan Kurum şöyle devam etti:
Bilim insanlarımızı, sivil toplum kuruluşlarımızı, ilgili ilçe belediyelerimizi, büyükşehir belediyemizi davet ettik. Büyükşehir Belediye Başkanı katılmadı. Dünya Sağlıklı Kentler Konferansı’na gitmiş. İzmir Körfezi ölmek üzere, İzmir Körfezi bitiyor; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sağlıklı Kentler Konferansı’na gidiyor. Yani İzmir’e bakış açısını aslında net bir şekilde anlatıyor bu durum. Merak ediyorum yurt dışına gidip, Sağlıklı Kentler Konferansı’nda İzmir Körfezi’nin ‘sağlıksız bir körfez’ olduğunu, insan sağlığını, canlı sağlığını artık bitirme noktasına getirmiş bir körfezi 25 yıldır yönettiklerini mi anlattı?
“BELEDİYELER KÖRFEZİ FOSEPTİK ÇUKURU GİBİ KULLANMIŞ”
Körfez’deki suyun oksijen seviyesinin yer yer sıfır olduğunu anlatan Bakan Murat Kurum, “Amonyak değeri olması gerekenden 50 kat fazla. İçinde bir sürü zararlı maddeler var. Ve dip çamuru artık İzmir Körfezi’ni doldurmuş. Yani tabiri caizse buradaki yerel yönetimler, İzmir Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar İzmir Körfezi’ni bir foseptik çukuru gibi kullanmışlar. 2002’den beri bir atık su arıtma tesisiyle ilgili yeni bir yatırım yok. Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi tam kapasite çalışmıyor. Sonra da Körfez niye bu hale geldi? Bu işin sorumluları yağmur suyuyla kanalizasyonu birbirinden ayıramayan, burada atık su arıtma tesisiyle ilgili kapasite artırımı yapmayan İzmir Büyükşehir Belediyesi’dir” dedi.
“BÜYÜKŞEHİR YAPMAZSA HER TÜRLÜ HUKUKİ SÜRECİ BAŞLATIRIZ”
Bakan Murat Kurum, bilim insanlarının eylülün sonuna kadar acil eylem planını çıkaracaklarını ifade ederek, “Eylem planları çerçevesinde Atık Su Arıtma Tesisi’nin kapasitesi arttırılacak. Derelerin ıslahı yapılacak. Yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarının ayrılması gerekiyor. Bunu Büyükşehir yapacak. Konsere para bulacaksınız, İzmir’in atık suyuna, yağmur suyuna para bulamayacaksınız. Yapmazsa her türlü hukuki süreci başlatırız. Bütün evsel atıklardan kaynaklı kirliliğin takibini de biz yapacağız” diye konuştu.
“KOCAELİ’NE VERDİĞİMİZ DESTEĞİN KATBEKAT FAZLASINI İZMİR’E VERDİK”
İzmit Körfezi’ndeki dip çamur temizliğini İzmir Körfezi için örnek gösteren Bakan Kurum şunları söyledi:
Tüm dünyaya örnek olacak. Türkiye’nin en büyük çevre projelerinden bir tanesi. Şimdi burada dip çamurunu alıyoruz, süzüyoruz. Deniz suyunu yeniden denize deşarj ediyoruz. Dip çamurunu burada kurutuyoruz ve bertaraf testlerine yolluyoruz. Onlar dillerine dolamışlar. ‘Engelleniyoruz, yaptırmıyoruz’. Yani öyle bir şey yok. Emin olun Kocaeli’ne Büyükşehir’e verdiğimiz desteğin belki katbekat fazlasını İzmir’e verdik.
“DÜNYANIN EN BÜYÜK, EN GENİŞ, EN ÇOK ÇALIŞANIN OLDUĞU ŞANTİYEDİR”
Bakan Kurum, deprem bölgesinde yapılan çalışmalara ilişkin de şu bilgileri verdi:
Deprem bölgesinde 76 bin konutu teslim ettik. Depremden yaklaşık 40 gün sonra temellerimizi attık. 3 ay içinde 180 bin konutun yapımını başlattık. 150 bin çalışanımız var. 159 şantiyede çalışıyoruz. Dünyanın en büyük, en geniş, en çok çalışanın olduğu şantiyesidir. Herhangi malzeme, ekipman, işçi sorunumuz yok. Yıl sonuna kadar kalanını ihale edeceğiz. 2025 yılı sonunda deprem bölgesinin ayağa kalktığını göreceğiz. Hatay’da Meclis binanın yanındaki Kapalıçarşı’nda, Adıyaman’da Ulu Camii meydanının, Malatya Bakırcılar Çarşısı’nın yeniden ayağa kalktığını göreceğiz. Kahramanmaraş’ta Azerbaycan Mahallesi ile Trabzon Caddesi’ndeki hareketi ve esnafın yüzünün güldüğünü hep beraber göreceğiz. 11 ilimizin her noktasında sözümüzü tutmak için mücadele ediyoruz.
“PARTİMİZE KATILIP KATILMAMA İRADESİ KENDİSİNİNDİR”
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar’ın partisinden istifasına ilişkin soru üzerine Bakan Kurum, “Kasım Bey bizim arkadaşımız. Partimizde yıllarca milletvekilliği yapmış, MKYK üyeliği yapmış, sayın Cumhurbaşkanımızın danışmanlığını yapmış. Tabii ki partimize katılıp katılmama noktasındaki irade kendisinindir. Katılmasıyla ilgili kararına her zaman saygı duyarız. Bugün bağımsız, ileride AK Parti’ye katılmak ister. O kendisinin takdiridir. Ben Murat Kurum olarak Kasım Gürpınar’ın partimize katılmasını isterim” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
BAKAN MURAT KURUM, İSTANBUL BASKETBOL GELİŞİM MERKEZİ’NDE İNCELEMELERDE BULUNDU
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.