ABD’nin sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatını durdurmasının ardından, Katar enerji sektöründe önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Ülkenin Enerji Bakanlığı, gelecek yıllarda yeni bir LNG projesi inşa edeceğini duyurdu. Bloomberg’ün haberine göre, Katar henüz proje için bir ortak belirlemedi.
Katar, özellikle ABD’deki büyüme projelerinin duraklaması ve artan talep göz önüne alındığında, sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatını genişletme kararı aldı. Ülkenin Enerji Bakanı Saad Al-Kaabi, ABD ve Avustralya gibi önemli rakiplerle rekabet eden Katar’ın, bu on yıl içinde yılda 16 milyon tonluk yeni bir LNG projesi geliştireceğini ve 2030 yılına kadar yıllık üretim kapasitesini 142 milyon tona çıkaracağını belirtti.
Bu genişleme, Orta Doğu ülkesinin küresel enerji piyasasında uzun vadede belirleyici bir rol oynamasının kapılarını aralıyor. Katar, şu anda Çin Petrol ve Kimya Şirketi, Eni, TotalEnergies ve Shell gibi Avrupalı enerji devleriyle imzalanan anlaşmalar aracılığıyla, mevcut genişleme planları kapsamında 126 milyon ton LNG tedarikini içeren uzun vadeli anlaşmalara imza atmış durumda. Shell’e göre, LNG talebinin 2040 yılına kadar %50’den fazla artması bekleniyor.
Enerji Bakanı Saad Al-Kaabi, bu genişlemenin, Kuzey Sahası’nda keşfedilen yeni gaz rezervlerine dayandığını ve toplam rezervin yaklaşık 2 trilyon metreküp seviyesine ulaştığını belirtti. Al-Kaabi, ülkenin sahadaki yeni kuyularını değerlendirmeye devam ettiğini ve ek gaz buluntuları olması durumunda daha fazla üretim yapacaklarını ifade etti. Ancak, Al-Kaabi, yeni projede hangi şirketlerle ortaklık kurulacağına dair henüz bir karar alınmadığını da ekledi.
ABD’nin LNG ihracat lisanslarını geçici olarak durdurma kararı ise, enerji sektöründeki savunucuların doğal gazın çevresel etkilerini değerlendikleri bir döneme denk geldi. Beyaz Saray enerji danışmanı Amos Hochstein’a göre, bu duraklamanın onay sürecine etkisi, olası iklim değişikliği, ekonomik ve ulusal güvenlik konularını içeren incelemelerle birlikte, yaklaşık 14 ay kadar sürebilir. Amerika’daki bu duraklama, doğal gazın kömür ve petrol gibi diğer enerji kaynaklarına kıyasla daha düşük emisyonlu bir alternatif olduğunu savunan üreticiler ve savunucular arasında bir tartışma başlatmış durumda.
ABD’de 320 Kilometrelik Yeraltı Tünellerinde Yaşayan “Köstebek İnsanlar”In Gizli Yaşamı İfşa Oldu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.