Bartın’ın Amasra ilçesindeki TTK maden ocağında meydana gelen patlamada 41 madencimiz hayatını kaybetti. Yaralı 11 işçiden 5’inin durumunun ağır olduğu öğrenilirken, madendeki yangının devam ettiği ve yangının sona ermesiyle tahkimat çalışması yapılacağı ifade edildi.
Bakan Soylu’nun açıklamalarının detayları şu şekilde:
Faciayı haber alır almaz olay yerine giden Cumhurbaşkanı Erdoğan ise hayatını kaybeden madencilerin aileleri ile buluştu. Acılı ailelere baş sağlığı dileyen Erdoğan, “Kaybettiğimiz madenci kardeşlerimizin aileleri, evlatları emanetlerimizdir. Can kayıplarını telafi edemesek de, vefat eden kardeşlerimizi geri getiremesek de en küçük mağduriyete dahi izin vermeyecek, ailelerimize sahip çıkacağız” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözlerinden kısa bir süre sonra maden şehidi ailelerine yapılacak yardım tutarı da netleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, maden ocağı patlamasında hayatını kaybeden 41 işçinin ailesine; devletin 500+500, sendikanın 200, Çalışma Bakanlığı’nın 100, Aile Bakanlığı’nın ise 50 bin olmak üzere destek verileceğini duyurdu.
Erdoğan, “Hemen desteği kabine toplantımızda belirleyip onun da adımlarını atacağız” dedi. Erdoğan’ın açıklamasına göre, bu ailelere 1 milyon 350 bin TL yardım yapılacak. Vefat eden maden işçilerinin ailelerine verilecek olan bu desteğin kabine toplantısında görüşülüp detaylandırılması bekleniyor.
Fahrettin Koca, Bartın’daki maden patlamasında yaralanarak Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi’ne getirilen yaralıları ve yakınlarını ziyaret etti. Ziyareti sonrası basına açıklamalarda bulunan Koca, “Biraz önce hastalarımızı ziyaret ettim. Her biriyle ilgili arkadaşlarımızla birlikte değerlendirmeleri yaptık. Devamında da yakınlarına bilgi verdik. 6 hastamızın 5’inin durumları ciddi. 5’i de solunum cihazına bağlı ve yanık yüzdeleri yüzde 65 ila 85 arasında değişmekte. Hatta bir hastamız dün nakli yapılırken hastanemize aldığımızda arrest dediğimiz, kalbinin durduğu ve canlandırma ile geri dönen bir hastamızdı. O hastamızın düne göre durumunun daha iyi olduğunu söyleyebiliriz ama ciddiyetini korumaya devam ediyor. Yanık hastalarının durumlarının yani 5 hastanın durumlarının ciddi olduğunu, özellikle ilk 4 günün kritik olduğunu, bütün arkadaşlarımızın yanık merkezinde, yoğun bakım ünitesinde ilgili branşlarla birlikte hassasiyetle takip ettiklerini söyleyebilirim.” değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan yetkililer madende çıkan yangının hala devam ettiğini aktardı. -300, -350 kotları arasında süren yangına itfaiyenin asansörle indiği belirtildi. Yangını söndürmek için “baraj sistemi” denilen bir yöntemin kullanılacağı öğrenilirken, işlem sonrası bölgede tahkimat çalışması yapılacağı açıklandı.
Maden ocağını teşkil eden galeri, kuyu ve üretim yerlerini mal ve can emniyeti bakımından çalışılabilir duruma sokmak ve çalışılabilir durumda tutmak için yerine göre ağaç, demir ve beton kullanılarak yapılan takviye, tahkimat demektir.
Patlamadan yaralı kurtulan maden işçisi Kemal Berberoğlu, yaşadıklarını anlattı. Hastanede tedavi gören evli ve bir çocuk babası 41 yaşındaki Berberoğlu, eksi 300 kotunda büyük bir cendere yaşadığını söyledi.
Berberoğlu, patlama anında 3 kişi olduklarını belirterek, “Daha sonra kendi imkanımızla maske takıp yukarı çıktım. 3 kilometre yürüyerek temiz alana çıktım. O anda bir patlama oldu. Arkamdan bir basınçla beni 20-25 metre yerde sürükledi. O anda omzumu artık nereye vurduysam, bilmiyorum.” diye konuştu.
Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı da patlamayla ilgili harekete geçti. Savcılık tarafından patlamaya ilişkin soruşturma başlatılırken, 3 savcıya görevlendirme yapıldı.
Siirt’te Gezip Görmek İsteyebileceğiniz Tarihi ve Turistik Yerler