Bebekleri ve küçük çocukları beslemek söz konusu olduğunda güvenlik büyük bir endişe kaynağıdır. Çocukları uzak tutmanız gereken yiyecekler hakkında bilgi sahibi olmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Hem gıda zehirlenmesi hem de boğulma ciddi sonuçlara yol açabilir. Bilgi sahibi olmak ve birkaç yönergeyi takip etmek yemek zamanını daha güvenli hale getirmeye yardımcı olabilir.
Küçük Çocukların Kaçınması Gereken Yiyecekler
Bebekler ve küçük çocuklar, yetişkinlere göre daha zayıf bağışıklık sistemlerine sahip olma eğilimindedir ve bu da gıda zehirlenmesini bu yaş grubu için çok tehlikeli hale getirir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, 5 yaşın altındakilerin yüksek risk altında olduğunu, enfeksiyon oranlarının arttığını ve böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonların olduğunu bildirmektedir. Güvenli gıda işleme ve hazırlama yönergelerinden yararlanarak gıda zehirlenmesinin yayılma riskini azaltmaya yardımcı olabilirsiniz.
Küçük çocukları beslerken şunlardan kaçının:
Çiğ süt ve pastörize edilmemiş meyve suyu gibi tüm pastörize edilmemiş yiyecek ve içeceklerden uzak tutun.
Çiğ veya kısmen pişmiş yumurtalar veya çiğ yumurta içeren yiyeceklerden uzak tutun.
Çiğ veya az pişmiş et ve kümes hayvanlarından uzak tutun.
Çiğ ve az pişmiş balık veya kabuklu deniz ürünlerinden uzak tutun.
Eklenmiş şekerli yiyecekler vermeyin
Eklenmiş şekerler, düşük kalorili tatlandırıcılar veya kalorisiz tatlandırıcılar içeren yiyecekler tavsiye edilmez. Eklenen şekerli yiyecekler, kekler, aromalı yoğurtlar veya kurabiyeler içerebilir. 24 aylıktan küçük çocuklar ilave şekerlerden kaçınmalıdır.
Küçük çocuğunuza meyve suyu vermeyin
Çocukları uzak tutmanız gereken yiyecekler arasında meyve suları da bulunur. 12 aylıktan önce meyve suyu tavsiye edilmez. Çocuklar 12 aylıktan önce herhangi bir meyve veya sebze suyu içmemelidir. 12 aylıktan sonra meyve suyu gerekli değildir, ancak yine de çocuğunuza meyve suyu verecekseniz %100 meyve suyu olduğundan emin olun. Meyve suyu içecekleri, meyve içecekleri ve meyve aromalı içeceklere şeker eklemiştir ve bunlardan kaçınmanız gerekir. Bütün meyveler, çocuğunuz için meyve sularından daha sağlıklı seçeneklerdir.
Bal verirken dikkatli olun
Bal, bebeğin ilk doğum gününden sonrasına kadar, toprakta oluşan bir bakterinin neden olduğu gıda kaynaklı ciddi bir hastalık olan botulizme neden olabilen toksik bakteri sporlarını barındırabileceğinden 12 aydan küçük çocuklarınıza bal vermeyin.
Aynı kaptan defalarca beslemeyin
Küçük çocukları, bebek maması kavanozu gibi daha sonra kullanılmak üzere tekrar saklanacak bir kaptan doğrudan beslemekten kaçının. Kaşıktan ağza ve tekrar kaba “çift daldırma”, çocuğunuzun ağzından yiyeceğin geri kalanına bakteri bulaştırır. Bu bakteri artıklar da büyümeye devam edebilir ve gıda zehirlenmesine neden olabilir. Daha güvenli bir yöntem, bebek mamasını kavanozdan ayrı bir tabağa koymak ve bunun yerine yeni tabaktan beslemektir. Tüm yenmemiş yiyecekleri tabaktan atın. Çocuğun ağzına temas etmeyen yiyecekler aşağıdaki yönergelere göre buzdolabında saklanabilir.
Güvenli gıda saklama için, çocuğunuzu beslemek için kullanılmamış gıda kabını tekrar kapatın ve buzdolabında saklayın.
Açılmış süzme meyve kapları üç güne kadar saklanabilir.
Süzülmüş etler bir gün saklanabilir.
Sebze ve et kombinasyonları iki gün saklanabilir.
Açılmamış bebek maması kavanozları, diğer konserve gıdalarla aynı raf ömrüne sahiptir.
Boğulma Riskleri
Küçük çocuklar da boğulma riski altındadır. Dişleri olması, her türlü gıdayı işleyebilecekleri anlamına gelmez. Boğulmayı önlemek için dört yaşından küçük çocuklara şu yiyecekleri vermeyin:
Küçük, sert gıdalar: Fındık, tohumlar, patlamış mısır, kuru pul tahıl, cips, simit, çiğ sebze parçaları, bütün kiraz domatesler, bütün mısır çekirdekleri ve bütün zeytinler dahil. Havuç ve mısır gibi sebzeler pişirilip kesilebilir.
Kaygan yiyecekler: Üzüm, çilek ve kiraz gibi bütün küçük meyveler, büyük et ve kümes hayvanları parçaları ve lolipop ve öksürük damlaları gibi sert şekerler dahil.
Not: Et, kümes hayvanları, sosisli sandviçler ve diğer proteinli yiyecekler iyi pişirilmiş olmalı, uzunlamasına kesilebilir veya daha küçük parçalara bölünebilir. Üzümler dörde bölünmelidir.
Yapışkan yiyecekler: Tıknaz fıstık ezmesi, sakız, şekerleme, sakızlı şekerler, karamel, şekerleme, jöle fasulye, kuru meyveler ve meyve derileri.
Not: Pürüzsüz fındık ezmeleri ekmek gibi bir gıdanın üzerine ince bir tabaka halinde sürülmelidir; doğrudan kaşıktan veya parmaktan verilmemelidir.
Aşağıdaki stratejileri izleyerek küçük çocukları beslerken gıda güvenliğini uygulayın:
Küçük muz parçaları gibi parmak yiyecekler ve iyi pişirilmiş ve ince doğranmış yiyecekler sunun.
Küçük çocukları yemek yerken daima izleyin, yanlarından bir an olsun ayrılmayın.
Çocukları yemek yerken zaman ayırmaya ve iyi çiğnemeye teşvik edin. Yemek ve atıştırma zamanlarını oturma zamanına ayırın; çocukların yemek yerken ve içerken uzanmalarına, koşmalarına ve oynamalarına izin vermeyin.
Paketlerin üzerindeki etiketleri okuyun. Boğulma riski yüksek yiyeceklerde genellikle uyarı etiketleri bulunur.
GSB Yurt time spor projesi başvurusu nasıl yapılır? Yurt time spor projesi başvuruları başladı mı?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.