Milyonlarca vatandaşın heyecanla beklediği emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesiyle ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın başkanlığında toplantı gerçekleştirildi. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi yaş sınırı uygulanmayacaktır” dedi.
Yaklaşan seçimler öncesi hükümetin böyle bir karar alması ilginç bir istatistiği tekrar hatırlattı. Daha önce 7 defa değiştirilen emekli yasası 1950’den bu yana siyasetçilerin seçim meydanlarındaki en önemli kozu oldu.
1950 yılında Adnan Menderes tarafından kadın ve erkek vatandaşların emekliliği 60 yaş olarak belirlenmişti. 1955 yılında ise Süleyman Demirel kadınlara 55 erkeklerde ise 60’da sabit bırakmıştı. 1969 yılına gelindiğinde ise bir kez daha iktidar olan Süleyman Demirel’e hükümetin anahtarını yine emeklilik yasası açmıştı. O dönem Demirel emekliliği kadınlarda 38 erkeklerde 43 olarak açıklamıştı. 90’lı yıllarda ise dönemin Başbakanı Demirel yine emeklilik yaşında değişikliğe gitmişti. Kadınlarda 38 erkeklerde tekrar 43’e indirilen yaş sonrası DYP ve SHP ortaklığıyla hükümet kurulmuştu.
1986 yılına ise dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal, seçim öncesi yine emeklilik üzerinden vaatlerde bulunmuştu. Özel o dönem emeklilik yaşını yukarı çekerek kadınlarda 55 erkeklerde ise 60 olarak belirlemişti.
1999 yılına geldiğimizde ise hükümet Sol Parti Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Bülent Ecevit‘in dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından kurulmuştu. 5. Ecevit dönemi olarak da bilinen dönemde emeklilik yaşı kadınlar için 58 erkekler için 60 olmuştu.
AK Parti iktidarı ise 2008’de yasada değişiklik yaptı. 2008 yılında ilk kez sigortalı olarak işe başlayacaklar için 5510 sayılı Kanun ile emeklilik yaşı 65’e yükseltildi
Katil zanlısından akılalmaz sözler: Neden pişman olayım ki çok para verdim
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.