Fransa‘da Başbakan Elisabeth Borne‘un açıkladığı emeklilik yasasının ardından yapılan grev çağrıları sonucunda başkent Paris başta olmak üzere ülkenin çeşitli noktalarında binlerce kişi sokaklara döküldü. Borne’un emeklilik yaşının 2030 yılına kadar 64’e çıkarılacağı yönündeki açıklamalarına tepki gösteren binlerce kişinin katılımıyla 200’den fazla protesto düzenlendi.
Başkent Paris’teki Republique Meydanı’nda (Cumhuriyet Meydanı) toplanan binlerce protestocu sloganlar atarak yürüyüş gerçekleştirdi. Nantes, Lyon, Bordeaux, Marsilya, Toulouse kentlerinde de düzenlenen protestolara demir yolu ve kamu sektörü çalışanları katıldı. Protestolar nedeniyle toplu taşıma durma noktasına geldi, bazı okullar ise tatil edildi.
Bastille Meydanı yakınlarında polis ve göstericiler arasında gerilim yükseldi ve arbede yaşandı. Yüzü maskeli bir grup gösterici, bir sigorta dükkanını hedef aldı. Polis, göstericilere karşı cop ve biber gazı kullandı. Göstericiler polise şişe de dahil olmak üzere farklı cisimler attı. Bazı göstericiler gözaltına alındı.
Gösteride Fransız polisi karşıtı sloganlar da atıldı. Ülkenin en büyük sendikası CGT, gösteride 400 bin kişi olduğunu açıkladı.
Fransa’da Ulaştırmadan Sorumlu Bakan Clement Beaune, basına yaptığı açıklamada protestolar nedeniyle toplu taşımada zorluklar yaşanabileceğini söylemişti. Fransızlara, protesto günü seyahatlerini ertelemelerini tavsiye eden Beaune, protestonun uzatılmamasından yana olduğunu da belirtmişti.
Borne’un emeklilik yaşının 2030 yılına kadar 64’e çıkarılacağı yönündeki açıklamaların ardından ülkenin en büyük 8 sendikası 19 Ocak’ta 1 günlük grev çağrısı yapmıştı. Sendika liderleriyle yaptığı toplantının ardından açıklamalarda bulunan Fransız Demokratik İşçi Konfederasyonu (CFDT) lideri Laurent Berger, “Hiçbir şey bu kadar acımasız bir reformu haklı çıkaramaz” demişti. Sendikalar, grevlerin uzun vadede emeklilik yasasına karşı güçlü bir hareket başlatmayı amaçladığını belirtmişti. Parlamentonun alt kanadında oyları belirleyici olacak Cumhuriyetçiler Grubu’nun (LR) lideri Olivier Marleix, Borne’un açıklamalarına olumlu tepki vermişti. Kişilerin emeklilik yaşına yaklaştıklarında iş bulabilmelerini sağlamak için daha fazla çaba gösterilmesini isteyen Marleix, “Bizi duydular” demişti.
Fransa’nın ana işveren derneği MEDEF de, Başbakan Borne’un açıklamalarını memnuniyetle karşılamıştı. Aşırı sağcı Marine Le Pen ise, Borne’nin açıklamalarına tepki göstererek, “Fransızlar, bu haksız reformu engelleme konusundaki kararlılığımıza güvenebilir” ifadelerini kullanmıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Borne’un emeklilik yasasını mutlak çoğunluğa sahip olmadıkları parlamentoda kabul ettirmeleri gerekecek.
Tartışmalı yasaya göre, Fransa’da bu yıl eylül ayından itibaren emeklilik yaşı her yıl yılda 3 ay kademeli olarak artırılacak, emeklilik yaşı 2027’de 63 yıl 3 aya, 2030’da ise 64 yıla ulaşacak. Ülkede emekli olabilmek için 2027’den itibaren 43 yıl çalışmış olmak gerekecek.
Ankara’da bina girişinde göçük meydana geldi! Daireler tahliye edildi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.