Kızıldeniz’de Husiler tarafından yapılan ticari ve askeri gemilere yönelik saldırılar, küresel ekonomiyi sınırlı da olsa etkilemeye başladı. Bu krizin uzaması olasılığı, küresel enflasyon başta olmak üzere bir dizi ekonomik veriyi olumsuz yönde etkileme potansiyeli taşıyor.
Deniz taşımacılığı, saldırılardan en çok etkilenen sektörlerden biri olarak öne çıkıyor. Kriz, zaten zorlu bir süreçten geçen deniz taşımacılığı sektörünü daha da baskı altına alarak küresel tedarik zincirlerinde aksamalara neden olabilir.
Son haftalarda artan saldırılar, Afrika ile Arap Yarımadası arasındaki Bab el-Mandeb Boğazı’nda nakliye gemilerine yönelik tehditlerin küresel ekonomik dengeleri nasıl sarsmaya başladığını gösteriyor. Boğaz, dünya deniz ticaretinin yaklaşık yüzde 12’sini taşıyor ancak bu oran, saldırılar nedeniyle kasım ortasından beri yüzde 70’e kadar düştü.
Armatörler, saldırılardan kaçınmak adına daha uzun ve maliyetli olan Güney Afrika rotasını tercih ederken, sürelerin ve maliyetlerin artması Avrupa ve dünya genelinde olumsuz etkilere yol açtı. Özellikle Ikea, Tesla ve Volvo gibi büyük şirketler üretimlerinde gecikmeler yaşadıklarını duyurarak bu krizin ekonomik yansımalarına dikkat çekti.
Krizin sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) taşımacılığını da etkileyebileceği belirtilirken, nakliye şirketleri maliyetleri karşılamak adına fiyat artışlarına gitti. Lojistik şirketi Container xChange, Kızıldeniz’deki krizin deniz taşımacılığı maliyetini yüzde 60 artırabileceğini öngörürken, sigorta ücretlerinde yüzde 20’ye varan ek prim artışı bekliyor.
Bu mali artışların küresel enflasyon sarmalına yol açabileceği öne sürülüyor. Uluslararası danışmanlık şirketi Oxford Economics, 2024 sonunda küresel enflasyonun Kızıldeniz’deki kriz nedeniyle 0.7 puan daha artabileceğini tahmin ediyor. Avrupa Komisyonu’nun Ekonomik İşlerden Sorumlu Üyesi Paolo Gentiloni ise durumu yakından takip etmeleri gerektiğini belirtiyor ve krizin enerji fiyatları ve enflasyon üzerindeki etkilerini gözlemlemek için çaba harcanması gerektiğini vurguluyor.
UNRWA nedir ve neden gündemde? İsrail ve Batı’da neden eleştiriliyor?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.