KAAN‘ın ilk uçuşunda, TÜBİTAK tarafından geliştirilen çeşitli kritik teknolojiler kullanıldı. Merkezi yönetim bilgisayarı, aviyonik ara yüz birimleri, deterministik ağ, çok çekirdekli gerçek zamanlı işletim sistemi ve ara katmanı yazılımları, bu önemli başarıda etkili olan TÜBİTAK tarafından sağlanan temel bileşenler arasında yer aldı. KAAN savaş uçağının ilk uçuşunda kullanılan bu ileri teknoloji, Türkiye’nin savunma sanayisindeki yerini güçlendirmeye yönelik önemli bir adım olarak kayda geçti.
KAAN’ın merkezi bilgisayar sistemi, TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi tarafından üretildi ve KAAN’ın beyini olarak nitelendiriliyor. Aviyonik bilgisayar sistemi, emniyet kritik ve yüksek başarımlı işlemci modülleriyle deterministik ve yüksek hızlı iletişim altyapılarına sahip. Motor sistemleri yönetimi, uçuş sistemi yönetimi gibi kritik hava aracı yönetim fonksiyonlarını ve görev sistemlerinin veri işleme ve yönetim fonksiyonlarını gerçekleştiriyor.
Çok çekirdekli milli gerçek zamanlı işletim sistemi, TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirildi ve KAAN’ın yüksek hesaplama ihtiyaçlarını karşılamak için optimize edildi. Sistem, KAAN’ın ilk uçuşunda ana yönetim bilgisayarları üzerinde kullanıldı.
KAAN’ın mühimmatında TÜBİTAK’ın yerli ürünleri de yer alacak. TÜBİTAK SAGE tarafından üretilen yerli füzeler, SOM A, SOM B1, SOM B2, HGK 82, HGK 83, HGK 84, NEB, GÖKHAN, KGK 82, KGK 83, GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN gibi Türkiye’nin yerli ve milli füze ve silah sistemleri, KAAN’a entegre edilecek.
Redmi’den önemli uyarı: Sıvı ekran koruyucuları kullanmayın!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.