Göteborg Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen son çalışma, Alzheimer belirtilerini tespit etmek için kullanılan kan testlerinin, ağrılı lomber ponksiyon veya pahalı beyin taramaları kadar etkili olduğunu gösterdi. Bilim dünyasında dikkat çeken bu bulgu, Alzheimer hastalığının teşhisinde daha erişilebilir ve hasta dostu bir yöntem sunarak sağlık alanında çığır açabilir.
İsveç’teki Göteborg Üniversitesi’nden bir araştırma grubunun Jama Neurology dergisinde yayımlanan yeni çalışması, ALZpath adlı ticari bir kan testinin beyindeki Alzheimer belirtilerini, şu anda kullanılan diğer yöntemler kadar güvenilir bir şekilde tespit edebildiğini gösteriyor.
Halihazırda araştırma aşamasında olan ALZpath kan testlerinin, bu yıl İngiltere’de klinik kullanıma sunulması planlanıyor.
ALZpath gibi testlerde tespit edilebilen p-tau217 proteini, Alzheimer hastalığının neden olduğu bilişsel bozukluk belirtilerini, hafif olsa bile beyindeki değişikliklerin bir göstergesi olarak kabul ediliyor.
Araştırmacılar, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve İspanya’dan 786 kişinin katıldığı farklı testlerden elde edilen verileri analiz etti. Hastalara genellikle amiloid ve tau proteini ile tanımlanan Alzheimer’ı teşhis etmek için lomber ponksiyon veya beyin taraması yapıldı.
Araştırma ekibi, bu testlerin sonuçlarını aynı hastalardan alınan kan örnekleriyle karşılaştırdı ve bireylerin %80’inin kan testi kullanılarak daha fazla araştırmaya gerek olmadan teşhis edilebileceğini gördü.
Bu hızlı ve ekonomik teşhis yönteminin, Alzheimer hastalığına yakalanmış hastalara etkili olan tedaviyi almalarına yardımcı olabileceği umuluyor. Ayrıca, milyonlarca insandan beyin taraması veya omurilik sıvısı alımı mümkün olmayanların Alzheimer veya başka bir demans türünden muzdarip olup olmadığını belirlemekte potansiyel olarak yardımcı olabileceği belirtiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde şu anda 55 milyondan fazla insan demans hastalığıyla yaşamakta, ve bunların yüzde 60’ı düşük ve orta gelirli ülkelerde bulunmaktadır.
Alzheimer’s Disease International adlı Alzheimer derneklerinin dünya çapındaki federasyonu, hastaların sayısının her 20 yılda neredeyse iki katına çıkarak 2030’da 78 milyona, 2050’de ise 139 milyona ulaşacağını tahmin ediyor. Gelecekte demanstan etkilenenlerin sayısının daha da artması bekleniyor.
Türk Eczacıları Birliği: Yabancı Bir İlaç Firması Epilepsi, Alzheimer Ve Migren Hastalarının Kullandığı İlaçların Satışını Durdurdu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.