Kaynak: "Bülten"
Son 13 yılın en parlak kuyruklu yıldızı C/2023 A3’ün geçiş tarihi Türkiye Uzay Ajansı tarafından açıklandı. Peki, Kuyruklu yıldız ne zaman geçecek, Türkiye’den görülebilecek mi?
Son 13 yılın en parlak kuyruklu yıldızı C/2023 A3, Türkiye Uzay Ajansı tarafından duyuruldu. Astronomi meraklıları bu muhteşem gökyüzü olayını merakla bekliyor. Peki, Kuyruklu yıldız ne zaman geçecek, Türkiye’den görülebilecek mi?
KUYRUKLU YILDIZ NE ZAMAN GEÇECEK?
Türkiye Uzay Ajansı (TUA), 13 yılın en parlak kuyruklu yıldızı olarak nitelendirilen “C/2023 A3″ün (Tsuchinshan-ATLAS) 11-12 Ekim tarihlerinde Dünya’ya en yakın konumdan geçeceğini duyurdu.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Tsuchinshan-ATLAS, 2 Ekim’de 0,4 kadir parlaklığa ulaştı ve 2020’de gözlemlenen C/2020 F3 (NEOWISE) kuyruklu yıldızını geride bıraktı. 11 Ekim’den itibaren bu parlak kuyruklu yıldız Kuzey Yarımküre’den çıplak gözle görülebilecek.”
KUYRUKLU YILDIZ NEDİR?
Kuyruklu yıldızlar, Güneş Sistemi’nin küçük ve buzlu cisimleridir. Güneş’e yaklaştıklarında, çekirdeklerinde bulunan buz ve donmuş gazlar ısınarak buharlaşmaya başlar. Bu buharlaşma, çekirdekten dışarı doğru yayılan gaz ve toz bulutları oluşturur. Bu bulutlar, kuyruklu yıldızın etrafında bir atmosfer (koma) meydana getirir ve Güneş rüzgarlarının etkisiyle yıldızın arkasında uzun bir kuyruk oluşur. Kuyruklu yıldızların oluşturduğu bu kuyruk, genellikle birkaç milyon kilometre uzunluğuna ulaşabilir ve Dünya’dan teleskopla veya çıplak gözle gözlemlenebilir.
Tsuchinshan-ATLAS, bu özelliklere sahip bir kuyruklu yıldız olup, hem parlaklığı hem de etkileyici uzun kuyruğuyla dikkat çekiyor. Yıldızın kuyruğu yaklaşık 21 derece uzunluğunda ve dolunayın çapının 42 katı kadar bir genişliğe sahip.
Kaynak: Güneydoğu Ekspres
6 ayrı organize suç örgütü çökertildi, 91 şüpheli tutuklandı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.