Kaynak: "Bülten"
Başkanlığımız tarafından, Türkiye’nin Suriye politikasının tarihsel bir bakış açısıyla ele alındığı “Recep Tayyip Erdoğan’ın Barış Diplomasisi: Suriye Örneği” adlı kitap hazırlandı.
Takdim yazısını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaleme aldığı eserde, Suriye’deki ihtilaf ve yaşanan çatışmalı süreç tarihsel perspektiften sunuluyor. Türkçe, Arapça ve İngilizce olarak üç dilde hazırlanan kitapta, Türkiye’nin bu süreç boyunca gerek bölgesel gerek uluslararası alanda yürüttüğü insani dış politikaya ve ihtilafın son bulmasından sonra Suriye’de barışın inşası sürecindeki yol haritasına, stratejisine ve sahadaki uygulamalarına yer veriliyor.
Eserin “Suriye: Tarihsel Bir Perspektif” başlıklı birinci bölümünde Osmanlı dönemindeki Suriye, Fransız mandası dönemindeki Suriye, bağımsızlık ve iktidar mücadelelerinin yaşandığı dönem ile Baas rejimi dönemleri gibi tarihî süreçler aktarılıyor. “Suriye Krizi’nin Başlangıcı” başlıklı ikinci bölümde Suriye’deki çatışmalı sürecin başladığı ilk andan günümüze kadar yaşanan gelişmeler ışığında Suriye ihtilafı anlatılırken sürecin daha anlaşılır bir şekilde yansıtılması amacıyla iç ve dış faktörleriyle birlikte Arap Baharı da mercek altına alınıyor. Türkiye’nin bu süreçteki tavrı ve Suriye ihtilafına siyasi, askerî ve insani yaklaşımı kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayip Erdoğan’ın konuyla ilgili siyasi temaslarına ve demeçlerine yer verilen “Türkiye’nin Suriye İhtilafına Siyasi, Askerî, İnsani Yaklaşımı” başlıklı üçüncü bölümün akabinde “Baas İktidarının Çöküşü” başlığı altında küresel ve bölgesel etkiler ile olası riskler ve uluslararası kamuoyunun sorumluluğu değerlendiriliyor. “Yeniden İnşa Sürecinde Suriye ve Türkiye’nin Rolü” başlıklı beşinci bölümde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde, Suriye’nin toprak bütünlüğünün ve üniter yapısının korunmasına yönelik atılan adımlar inceleniyor. Ayrıca Türkiye’nin Suriye’deki halka yönelik insani yardımları, dış politikadaki ve kamu diplomasisindeki başarısı ayrıntılarıyla ortaya konuyor. Kitabın son bölümünde uluslararası medyada Türkiye’nin konumuna ilişkin haberlerin derlemesi yer alıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin barış diplomasisi yaklaşımları hususunda derin birikimini entelektüel açıdan ortaya koyan bu eser, Türkiye’nin küresel siyasetteki konumunu uluslararası kamuoyunun ilgisine sunuyor. Eser, barışın ve huzurun tesisinde bölgesel ve küresel bir aktör olarak Türkiye’nin bugüne dek Suriye özelinde yürüttüğü dış politika stratejisinin anlaşılmasında kıymetli bir kaynak olarak değerlendiriliyor.
“Türkiye Cumhuriyeti, medeniyet mirasından aldığı güç ve ilhamla geleceği daha insancıl ve hakkaniyete uygun bir şekilde inşa etmek için tüm imkânlarını seferber etmiştir”
Cumhurbaşkanı Erdoğan takdim yazısında, uluslararası barışın ve güvenliğin korunması ve yeniden tesisinin uluslararası düzenin temel hedeflerinden biri olduğuna dikkat çekerek yerel, bölgesel, uluslararası ve küresel ölçeklerdeki çatışma ve düzensizliğin büyük insani krizlere ve otorite boşluklarına yol açtığını belirtti. Millîlik ve yerlilik anlayışıyla şekillenen, ülkesinin çıkarlarını koruyan, sürdürülebilir kalkınma ve barış ortamlarının tesisini hedefleyen Türk dış politikasının insan ve çözüm odaklı yaklaşımının Türkiye’yi tarihin doğru tarafına konumlandırdığının altını çizdi.
“Suriye’de bugün gelinen nokta, Türkiye’nin uyguladığı insan merkezli siyasetin ne denli yerinde olduğunu gözler önüne sermiştir”
Türkiye’nin Suriye politikasının temelinin bölgede ortaya çıkan terör örgütlerine karşı mücadele etmek, ulusal güvenliğimize ve çıkarlarımıza yönelik her türlü tehdidi bertaraf etmek olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’nin istikrara kavuşmasında, “Suriye, Suriyeliler’indir” anlayışının her alanda hâkim kılınması gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti:
“Ülkemizde bulunan Suriyeli kardeşlerimizin güvenli, gönüllü ve onurlu bir şekilde dönüşlerini sağlamak, istikrarı destekleyen adımları teşvik etmek ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü esas alan kalıcı bir çözümü hayata geçirmek bir diğer temel gayemizdir.”
“Suriye’de oluşabilecek tüm terör odaklarının ortadan kaldırılması birincil hedeflerimizdendir”
Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye’nin her karış toprağında meşru devlet otoritesinin etkin olmasını, üniter devlet yapısının tesis edilmesini ve toprak bütünlüğünün sağlanmasını bir egemen devlet olmanın gerekliliği olarak gördüklerini ifade etti.
“Ülkemizin teröre karşı verdiği mücadele, sadece ulusal güvenlik kaygılarını gidermeye değil aynı zamanda bölgede huzur ve sükûnetin tesis edilmesine de yöneliktir”
Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin PKK/YPG ve DEAŞ gibi terör örgütlerine karşı, Birleşmiş Milletler Şartı’nın 51. maddesinde belirtilen meşru müdafaa hakkı çerçevesinde gerekli tüm önlemleri aldığını vurgulayarak şöyle devam etti:
“13 yıllık Suriye ihtilafı boyunca hiçbir Suriyeli kardeşimizi terör örgütlerinin insafına terk etmedik. Ulusal güvenliğimizi tehlikeye düşürecek hiçbir girişime de imkân tanımadık. Şunu açıkça ifade etmeliyim ki insanı merkeze alan aktif dış politika anlayışımız, Türkiye’nin bölgedeki varlığının, istikrar ve barışın en önemli teminatı olduğunu bir kez daha kanıtlamaktadır.”
13 yılın ardından Suriye için umut, huzur ve güven dolu yeni bir kapı aralandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı:
“Bu kapı, kardeşliğe ve gelecekteki güzel günlere açılmaktadır. Türkiye olarak temennimiz, komşumuz Suriye’nin yıllardır hasretini çektiği huzura, istikrara ve barış ortamına hızla kavuşmasıdır. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkiye, barış ve güvenliğin tesisinde üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmeye, kalpleri ve zihinleri kazanmaya devam edecektir. Suriye’de açılan yeni dönemde de bu anlayışımızdan taviz vermeden yolumuza devam edeceğiz.”
İletişim Başkanı Altun’dan yayınla ilgili paylaşım
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından “Recep Tayyip Erdoğan’ın Barış Diplomasisi: Suriye Örneği” kitabını takdim ettiği bir paylaşımda bulundu.
İletişim Başkanı Altun, paylaşımında şunları kaydetti:
“Modern tarih, Suriye’de 13 yıl boyunca en büyük insani krizlerinden birine şahitlik etti. Yaşanan bu mezalim karşısında hakikatin ve adaletin yanında yer alan Türkiye, insan ve çözüm odaklı dış politikası doğrultusunda, dün olduğu gibi bugün de tarihin doğru tarafında konumlandı.
Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde “Suriye Suriyeliler’indir” şiarıyla Suriye krizine barış, adalet ve özgürlük ekseninde çözüm arayışımızdan asla vazgeçmedik. 13 yıllık Suriye ihtilafı boyunca Suriyeli kardeşlerimize ensarlık yaparak tarihe altın harflerle yazılacak kardeşlik ve dayanışma örneği sergiledik. Hiçbir Suriyeli kardeşimizi terör örgütlerinin insafına bırakmadık, ulusal güvenliğimizi tehdit edecek hiçbir girişime de müsaade etmedik.
Baas rejiminin devrilmesiyle Suriye’de yeni bir sayfa açıldı. Yeni dönemde Türkiye olarak Suriye’nin toprak bütünlüğünü, siyasi birliğini ve halkın özgür iradesini desteklemeye devam edeceğiz.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde barışın ve huzurun tesisinde bölgesel ve küresel bir aktör olarak Türkiye’nin bu süreçte üstlendiği kritik rolü ele aldığımız Türkçe, Arapça ve İngilizce olarak üç dilde hazırlanan “Recep Tayyip Erdoğan’ın Barış Diplomasisi: Suriye Örneği” kitabını kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.”
Kaynak: İletişim Başkanlığı
İletişim Başkanı Altun: “Gazetecilik Adı Altında Yapılan Dedikodu, Fitne, İftira Ve Yalanlar Silsilesi, Bizi Yolumuzdan Geri Çeviremeyecektir”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.