26 Ekim Hasta Hakları günü nedeniyle Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tanıtım etkinliği düzenlendi. Hastane girişinde kurulan stantta bilgilendirici çalışmalar yapıldı ve broşürler dağıtıldı.
Ayrıca yatan hastalar ziyaret edilerek çiçek takdim edildi. Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Çağdaş Kaynak “Bugün dünya hasta hakları günü 26 Ekim hasta hakları deyince neden bahsediyoruz. Özellikle sağlık hizmetinden faydalanma ihtiyacı olan bireylerin sırf insan olmaları sebebiyle Türkiye cumhuriyeti kanunları uluslararası kanunlar mevzuat ile kontrol altına alınmış ve güven altına alınmış hakları kastediyoruz.
1981 yılında dünya Tabipler Birliği’nin yayınladığı Lizbon bildirgesi yine 1990 yılında dünya Tabipler Birliği’nin insan hakları önerileri 1994 yılında Amsterdam bildirgesi 1995 yılında bildirgesidir. Ülkemizde ise hasta hakları ile ilgili çalışmalar 1980 yıllarında başlıyor.
Ama cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren hasta hastalara sağlık hizmeti sunumu ile ilgili yürürlüğe giren yönetmeliklerde hastalıkları ile ilgili maddeleri rastlanmaktadır.
Tabii 1998 yılında özellikle Avrupa birliği uyum yasaları çerçevesinde oluşturulan hasta hakları Yönetmeliği bu konudaki mevzuatsal anlamda ki en kapsamlı yasal belge niteliği taşımaktadır. Yine 1998 yılında hasta ve hasta yakınları hakları derneğinin 26 Ekim’i hasta hakları günü olarak kabul etmesiyle bu anlamda biz bugünü hasta hakları günü olarak kutlamaya başladık.
Genel olarak baktığımızda hastalarımızın haklarını şöyle sıralayabiliriz ; hastaların genel olarak hizmetlerden faydalanmak eşitlik ilkesi içinde sağlık hizmeti almak, bilgi talep etme hakkı kendilerine ait bilgilerin verilmesini isteme hakkı mevcuttur.
Bununla birlikte kurumlarda tıbbi gerekleri uygun teşhis tedavi uygulamalarını kendisine uygulama hakkını isteme hakkı, mahremiyetine saygı gösterilmesini isteme tıbbi izin rıza ve buna göre buna göre uygulamaların uygulanmasını isteme hakkına sahiptir.
Yine kendisine uygulanacak tedavileri yasal bir zorunluluk olmadığı sürece tıbbi tedaviyi reddetmeyi isteme hakkı da mevcuttur. Kendisine tıbbi tedavi uygulayan sağlık personeline tanıma seçme ve değiştirme hakkı ayrıca istediği sağlık kuruluşunda tedavi alma gerektiğinde sağlık kurumunu değiştirme hakkı mevcuttur.
Ziyaretçi ve refakatçi bulundurma hakkı, müracaat şikayet dava hakkı sağlık hizmetleri sürekli alma dini vecibelerini yerine getirilmesini sağlama, Mahremiyete saygı gösterilmesini isteme insan haklarına uygun şekilde tedavi alma hakkı mevcuttur.
Yine kendisine ait bilgilerin doğruluğunu teyit etme bilgilerinde yanlışlık eksiklik olduğu durumda da bunların düzeltilmesini isteme hakkına sahiptir.” Dedi. Hastaların hakları olduğu gibi sorumlulukları da var diyen Dr Kaynak şöyle dedi“tabii ki hastaların hakları ile birlikte hakkın bulunduğu yerde de sorumluluklar da devreye girmektedir.
Hastalarımızın da bazı sorumlulukları bulunmaktadır. Bunlardan bazıları hastaların sağlıklı yaşamaya uyum sağlama zorunluluğu mevcuttur. Sağlıklı şekilde bakımlarını yapmak, sağlık sosyal güvenlik ve kişisel bilgileri ile ilgili değişiklikleri zamanında bildirme durumları ile ilgili bilgileri sağlık kurumlarına bildirmek. sağlık kurumlarının genel kurallarına uyma sağlık Sosyal güvenlik kurumlarının belirlediği kuralları yerine getirme.
Diğer hasta yakınları ve refakatçilere saygılı davranma tıbbi malzemelere zarar verilmesi durumunda bunların zararını karşılama ve genel olarak kendisine uygulanan ilaç ve tedavilerle ilgili ödevlere uymak Ile anlamadıkları noktaları sorup araştırma sorumlulukları bulunmaktadır.”
Dr Kaynak hak ihlaline uğradığını düşünen vatandaşların hasta hakları birimine başvurmaları halinde gerekli yasal işlemlerin yapılacağını sözlerine ekledi.
Siirt TSO’da Kadın Girişimci ve Genç Girişimci Temsilcileri Belli Oldu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.