Siirt ilinde genel olarak tayin döneminden uzak olunmasından dolayı piyasa yatay seyirde hareket ediyor. Kira fiyatlarında geçen yılın son çeyreğindeki artışlarla ortalama %10 olarak hareket ediyor. Siirt’te ortalama kiralar 7 – 13 bin TL arasında değişiyor.
Kira fiyatlarının farklılıkları mülkün mevkisi, yaşı, iç özellikleri, dış özellikleri olmak üzere değişiklik gösterilir. Yeni yerleşim yeri olan Veysel Karani Mahallesi’nde yapıların site olmasından dolayı kiralar 10 – 14 bin TL bantlarında.
Merkezi konumdaki site içi dairelerde 10 – 13 bin aralığında. Merkezi konumda 0 – 7 yaş aralığı daireler 9 – 10 bin aralığında, 7 – 15 yaş aralığındaki daireler 7 – 9 bin aralığında, 15 yaş üstü daireler ise 7 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Ortalama eşyalı daireler için istenilen rakamlar 8 – 12 bin TL aralığında.
Gayrimenkul danışmanı Uğur Yılmaz, Boş ve eşyalı dairelerle ilgili kiralama bedelleri mevcuttur. Bu durum Ramazan bayramı sonrası tayinlerin açıklanması ile yukarı yönlü ilerleyecektir.” dedi.
Vatandaşlar Kira Fiyatlarını Karşılayabiliyor mu?
Yılmaz, “2 – 3 yıl önce ki daire fiyatlarına oranla kira bedelleri 1500 – 3000 aralığında idi. İçinde bulunduğumuz ekonomik zorluklar nedeni ile temel ihtiyaçlardan tutun kira bedeline kadar bir çok alanda yükseliş söz konusu. Daire satışlarına oranla kira bedellerinin yükselmesi vatandaşları kötü anlamda etkilemekte. Temel ihtiyaçların kira bedellerine oranla çok daha fazla yükselmesi de bir anlamda kiracıları zorlayan en büyük etken haline geliyor. Kira bedeli birçok dönem olduğu gibi alınan ücretin bir kısmını temsil etmekte idi. Temel ihtiyaçlar ve geri kalan giderlerin artması ile Kiracılar için toplu halde ödenen kira bedeli göze çarpmakta. Oysaki önceki yıllarda da kira bedelleri yüksekti fakat diğer giderlerin masrafları düşük olduğundan kimse için sorun teşkil etmiyordu.” dedi.
Gayrimenkul danışmanı Uğur Yılmaz, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:
“En düşük asgari ücret maaşın 17 bin TL civarı olduğu bir dönemde kira bedelinin 8 – 10 bin aralığında olması asgari ücretli için geçim sıkıntısına neden oluyor. Siirt gibi nüfusu az ve gelir kaynaklarının kısıtlı olduğu bir bölgede şu an ki kira fiyatlarını karşılama durumu olmuyor.
Gayrimenkul satış fiyatlarının artması nedeni ile Siirt ilinde ki kira piyasasına oranla yatırılan paranın getirisi düşük kaldığından birçok yatırımcı için artık yatırım amacı olmaktan çıkmış bulunmakta. Kira getirisine sahip olmak isteyenlerde bölgede son zamanlarda çok fazla yapılan 1+1’lere yönelmiş bulunmakta. Yatırılan ödemeye göre getiri açısından çok daha mantıklı bulunmaktadır. Bu durum da inşaat sektörünü küçük metrajlı dairelere itmekte.
İnşaat maliyetlerinin artması satış fiyatına yansımakta, satış fiyatları alım gücünü zorlayıp yatırımcıları kira getirisi konusunda geri itmekte, bundan dolayı metrajı küçük getirisi yüksek dairelerin satışları ön plana çıkmakta. Bu durumda genelde 2+1, 3+1, 4+1 daireleri tercih edenlerin yatırım amaçlı değil de kendi ihtiyaçları doğrultusunda kullanmak istediklerinden kiralanacak alanların talepleri karşılayamamasına neden olmakta.
Yaz aylarına girmeden tayinlerin açıklanmasıyla gelecek arkadaşların maalesef taleplerini karşılayacak miktarda ev bulunmamasından dolayı hali hazırda olan daire kira fiyatları tekrardan yukarı yönlü hareket edecektir. Bu durum her yıl olduğu gibi Mayıs ta başlayıp Temmuz sonuna kadar devam edecektir.
Bu durumun önüne geçebilmek için inşaat sektörünü canlandırıp inşaat maliyetlerini düşürmek, alım gücünü arttırmak, talepten çok gayrimenkul yapımını sağlamak gerekir. Bu durum kira fiyatlarını büyük ölçekte etkileyerek sabit kalmasına hatta dairelerin boş kalmaması için kiralama yapmak isteyen kişiler için fiyatları aşağı çekmeye olanak sağlar.
Bir diğer çözüm devlet destekli konutlar inşa edip devlet kontrolünde kiralanabilir gayrimenkuller oluşturup kira bedellerini düşük tutmak…
Seçim ve Ramazan bayramı sonrasında piyasanın yönünü belirlemek adına daha net bilgiler paylaşılabilir.”
Fırıncılar Pide Fiyatlarını Yetersi Buldu