Ukrayna‘nın Rusya ile uzun süredir devam eden savaşta Almanya‘dan yoğun bir talepte bulunduğu ancak sevkiyatına izin verilmeyen Leopard 2 tankları için sonunda onay çıktı.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna’ya Leopard 2 tanklarının sevkiyatına onay verdi. İlk etapta, Ukrayna’ya 14 Leopard 2 tankı gönderilecek. Alman hükümeti ayrıca, bu tanklara sahip başka ülkelerin de Ukrayna’ya sevkiyatına izin verecek.
ABD, ordu envanterinden Ukrayna’ya 2,5 milyar dolarlık ek askeri yardım yapılacağını açıklamıştı. Pentagon paketin içeriğine ilişkin detayları kalem kalem paylaşırken, aynı gün 11 Avrupa ülkesi de Ukrayna’ya askeri teçhizat gönderme kararı almıştı.
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, bu teslimatların Berlin ile Moskova arasında, gelecekteki ilişkilere iyi bir şey getirmeyeceğini belirtmiş, Alman tanklarının Ukrayna’ya gönderilmesinin iki ülke ilişkilerinde kalıcı bir iz bırakacağının altını çizmişti.
– 60 ton ağırlığında, yaklaşık 10 metre uzunluğunda olan Leopard 2, dünyanın en iyi muharebe tanklarından biri olarak kabul edilirken, Alman yapımı tanklar, Ukrayna’ya destek tartışmasının odak noktası haline geldi. Afganistan ve Suriye’de kullanılan Leopard tanklarının yaklaşık üçte ikisi hala Avrupa’da bulunuyor. Leopard 2’nin bakım ve onarımının diğer tanklara göre kolay olduğu ifade ediliyor.
– En başarılı modern tasarıma sahip olan Leopard 2, Batı Almanya‘da üretildiği 1979’dan beri hem ülke içinde hem de dışındaki birçok silahlı kuvvetin hizmetinde sayısız modernizasyondan geçti.
Leopard 2 tanklarının Ukrayna’daki savaşta önemli bir etkiye sahip olması için yaklaşık 100 tanka ihtiyaç duyuluyor. Bunun için Avrupa ülkeleri tarafından Ukrayna’ya tedarik edilmek üzere bir tank havuzu oluşturulması gerekiyor.
Dünya çapında 20 ülke, Almanya‘da üretilen modern Leopard 2 tanklarına sahip. Satış sözleşmesine göre, Ukrayna’ya herhangi bir Leopard tank teslimatı için hangi ülke olursa olsun Alman hükümetinden onay alması gerekiyor
Rusya-Ukrayna savaşının ardından silah alımlarını ve askeri hazırlıklarını agresif bir şekilde artıran Avrupa ülkeleri, böylelikle Ukrayna’ya Rusya’ya karşı direnişinde yardımcı olmayı amaçlıyor. Avrupa Savunma Ajansı’na göre, kıtanın askeri harcamaları, 2021’de önceki yıla göre yüzde 6 artışla 231 milyar dolara yükselerek art arda 7 yıl artış kaydetti.
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IISS) verilerine göre, Almanya Silahlı Kuvvetleri Bundeswehr, bazı eski Leopard tanklarını (Leopard 1 ve2A4 tipi) emekliye ayırdı ve bazılarını da başka ülkelere gönderdi. Bundeswehr’de yeni modellerden yaklaşık 320 adet bulunuyor.
Danimarka ordusu 15’i 2A7V tipi olmak üzere 44 tane, henüz NATO üyesi olmayan Finlandiya da 200 civarında Leopard 2 tankına sahip.
Yunanistan silahlı kuvvetlerinin hizmetinde 170 2A4 tipi eski Leopard tanklarından 183 adet, 2A6HEL tipinden ise 170 adet bulunuyor
Hollanda’nın Almanya’dan kiraladığı 18 adet 2A6 tipi Leopard tankı, Aşağı Saksonya’daki Bergen-Hohne’de konuşlanıyor.
Norveç, 2001 yılında Hollanda’dan 52 adet kullanılmış Leopard 2A4 satın aldı. Bunlardan 16’sı yedek parça olarak kullanılıyor.
Polonya, 2A4 ve 2A5 versiyonlarında ve modernize edilmiş PL versiyonunda 247 Leopard ana muharebe tankına sahip bulunuyor.
Portekiz silahlı kuvvetlerinin hizmetinde 37 Leopard 2A6 tip Leopard tankı yer alırken, İsveç’in 120’den fazla Leopard tankına sahip olduğu biliniyor.
Slovakya’da 1 Leopard tankı bulunuyor. 2023’ün sonuna kadar da 14 yeni siparişin teslim alınması bekleniyor.
İspanya, 108’i eski 2A4 tipi olmak üzere toplamda 327 tanka sahip.
1 Leopard tankı bulunan Çekya, 13 sipariş verdi.
12 Leopard tankı olan Macaristan’ın, bu yıl 44 yeni Leopard 2A7 tankı teslim alması bekleniyor.
IISS rakamlarına göre, Türkiye’de ise 316 Leopard tankı bulunuyor.