Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bartın’da 41 işçimizin hayatını kaybettiÄŸi maden faciasına iliÅŸkin açıklamalarda bulundu. Dönmez, “Maden ocağında aÄŸustos ayında yapılan denetimde sorun tespit edilmedi. Metangazı miktarı, çalışılan ortamda yüksek metangazı ÅŸeklinde lanse edildi. Söz konusu ifade yanlış.” dedi. O anlarda ayaklanan muhalefet sıralarından Dönmez’e tepki gösterildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’yi yasa boÄŸan olay sonrasında TBMM Genel Kurulu’nda, Amasra’da maden ocağında meydana gelen patlamaya iliÅŸkin bilgilendirme yaptı. Dönmez yaralı 11 madenciyle ilgili son durumu aktararak “Sadece Ä°stanbul’daki 6 madencimizin tedavisi devam ediyor.” ifadelerini kullandı
Patlamanın sebebine ve maden ocağında denetim yapılmaması iddialarına iliÅŸkin de bilgi veren Bakan Dönmez, “Söz konusu vahim hadisenin grizu ÅŸeklinde meydana geldiÄŸi deÄŸerlendirilmektedir. Galeride kısmi yangınlar oluÅŸmuÅŸ, kömür üretimi bölümünde kısmi göçükler meydana gelmiÅŸtir. Kaza anında 110 madenci kardeÅŸimiz çalışmaktaydı. Ä°vediyle arama-kurtarma çalışmaları baÅŸlamıştı. 30 tahlisiyecimiz bulunmaktadır. 110 kiÅŸi ilave ekipler maden ocağında arama-kurtarma çalışmalarında görev almıştır. Madencilerimizden 58’i saÄŸ tahliye edildi, 41 madenci kardeÅŸimiz hayatını kaybetti. 11 madenci ise yaralı olarak hastaneye sevk edildi. Kazanın ardından 18 saat içinde arama-kurtarma faaliyetleri tamamlanmış, müessesede üretime ara verilmiÅŸtir.” dedi.
Dönmez açıklamalarına şöyle devam etti: “1973 yılından bu yana faaliyet gösteren TTK Amasra Müessesi’ne yapılan yatırımlar hakkında bilgilendirmek isterim. TTK’nın 12 yılda 677 milyon liralık yatırımın yüzde 33’ü iÅŸgüvenliÄŸine ayrılmıştır. Amasra Müessesine 77 milyon lira yatırım yapılmıştır. YönetmeliÄŸe göre 250 çalışana 1 iÅŸsaÄŸlığı güvenliÄŸi uzmanı görevlendirilmesi ÅŸartken, 580 çalışana 16 iÅŸgüvenliÄŸi uzmanı görevlendirilmiÅŸtir. Çalışma alanlarındaki risklerin iÅŸgüvenliÄŸi uzmanları tarafından deÄŸerlendirme zorunluluÄŸu getirilmiÅŸtir. Ä°ÅŸsaÄŸlığı ve güvenliÄŸi uzmanlarına Ä°TÃœ aracılığıyla eÄŸitimler aldırılmış, risk deÄŸerlendirilmesi çalışması gerçekleÅŸmiÅŸtir. Maden ocakları yılda ortalama 4 kez denetlenmiÅŸtir. 21-27 AÄŸustos tarihlerinde Amasra’da denetim gerçekleÅŸtirildi. Bu denetimlerde teknik ve idari düzenlemelere aykırı husus tespit edilememiÅŸtir. Olayın tüm boyutlarıyla açıklığa kavuÅŸması için gereken desteÄŸi vereceÄŸiz.
Kazanın yaÅŸandığı ilk dakikalarda Sayıştay raporları gündeme getirilmiÅŸtir. Sayıştay, TBMM adına kamu idarelerinin mali faaliyet, karar ve iÅŸlemlerini denetlemekle yükümlüdür. 2017 ve 2019 yıllarında yer alan hususların dikkate alınmadığı iddiası ortaya atılmıştır. Soma ve Ermenek kazalarından sonra mevzuattaki düzenlemelere istinaden TTK’da iyileÅŸtirilmeler yapılmadığı iddiaları ortaya atıldı. Toplam 200 km’lik alanlarda ‘hayat hattı’ tesis edildi. Maske deÄŸiÅŸim istasyonları kuruldu. Yeraltında metan, oksijen, karbonmonoksit, sıcaklık, hava hızını ölçen sensörlerin bulundurulma zorunluluÄŸu yerine getirmiÅŸtir. Seyyar ölçüm cihazı bulunmaktadır. Acil ikaz sistemi, sıcaklık ve basınç ölçer, gaz izleme sistemi, kamera, aspiratör modernizasyonu, iÅŸ elbiseleri, yangın söndürme sistemleri, havalandırma gibi 50 kalemde iyileÅŸtirmeler yapıldı. Yeraltındaki hava giriÅŸ ve çıkışlarını denetmek için sensörler tesis edilmiÅŸtir.
2022 yılı içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca tam 26 denetim yapılmış, 4’ü Amasra’da gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. Maden ve Petrol Ä°ÅŸleri Genel Müdürlüğü tarafından kurum iÅŸyerlerinde 45 denetim yapılmış olup, 7’si Amasra’da gerçekleÅŸmiÅŸtir. Kazanın olduÄŸu gün, Sayıştay raporları çarpıtılarak, metan gazı miktarı ‘Yüksek seviyede metan tespit edildi’ ÅŸeklinde lanse edildi. Kömürün içindeki metan ile ocaktaki havalandırma içindeki metan farklıdır. Delme ve patlamaya dair ortaya atılan iddialara iliÅŸkin, dünya genelindeki madencilik operasyonlarında delme ve patlatma iÅŸlemi kullanılmaktadır. Ãœlkemizde de uygulanmaktadır. Son olarak maden ocağının patlayacağı iddialarına da açıklık getirmek istiyorum. Yeraltı çalışma alanlarında 24 saat boyunca izlenmekte, bilgiler de kayıt altına alınmaktadır. Karakutumuz var, her tür telsiz ve telefon görüşmesi kayıt altında. En ufak bir ihmal varsa gereÄŸi yapılacak.
Amasra’ya kurulan sensörlerde metan oranı yüzde 1,5 deÄŸerine ulaÅŸtığında sarı ışık yanmakta ve sesli uyarı vermektedir. Merkezi Gaz Ä°zleme Birimi tarafından sistem takibe alınmaktadır. Metan oranı yüzde 2’yi bulduÄŸunda kırmızı alarm devreye girer ve acil durum prosedürü iÅŸletilerek çalışanlar tahliye edilir. Kazadan önceki son kayıtlar incelendiÄŸinde metan gazı oranı saat 18.05’te yüzde 1,5 seviyesine ulaÅŸmış ve elektrik kesilmiÅŸtir. Saat 18.09’da ise son kayıp metan oranı yüzde 1,69 olarak ölçüldüğünü göstermektedir. 18.09’dan sonra kayıt alınamadı. Patlama anındaki metan seviyesi Merkezi Gaz Ä°zleme Sistemi’nde ölçülen bu. Patlama anındaki metan seviyelerin ölçümleri bu. Patlamadan sonra alandaki ekipler ve diÄŸer ekipler arama-kurtarma ve müdahale çalışmalarına baÅŸlamıştır.
Kaza sonrası yapılacak ödemelerden de bahsetmek istiyorum. KiÅŸi başına toplamda 1.5 milyonun üzerinde ödeme yapılacaktır. Bu ödemeler baÅŸlamıştır. Kazanın meydana geldiÄŸi andan itibaren devlet kurumları görevlerini yapmıştır. Åžehitlerimizin ödemelerine baÅŸlandı, süreç en kısa sürede tamamlanacaktır.”
Maden ÅŸehidinin cenazesinde Kur’an okuyan Bakan BozdaÄŸ, kendisine yapılan eleÅŸtirilere yanıt verdi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.