Mardin’in mimari yapısına ve tarihine ışık tutan taşlar, birbirinden değerli motiflerle göz kamaştırmaya devam ederken, usta ellerde şekil alma yolculuğu da dikkat çekiyor. Mardin’in taş ustalarının ellerinde adeta dile gelen taşlara kazınan motifler de kendilerinden söz ettiriyor.
Mardin’in mimari yapısına ve tarihine ışık tutan taşların usta ellerde şekil alma yolculuğu dikkat çekiyor. Mardin’in Artuklu ilçesinde taşlara şekil veren ustalar yaptıkları şekillerle kedilerini hayran bırakıyorlar. Taşlara verilen şekilleri önceden kafalarına göre yaptıklarını dile getiren ustalar herkes tarafından beğenildiğini ifade etti. Mardin’i adeta açık hava müzesine çeviren ve taşların dile geldiği şehrin taşlarının yolculuğuna ustalarımızla başlıyoruz. Taş ustası Hayrullah Oruç ve Fırat Kaya yolculuğu anlatıyor.
Taş ustası Hayrullah Oruç:” 15 senedir bu mesleği yapıyorum. Mesleğimi ustam Yusuf Kıdır’dan öğrendim. Çok merakım vardı ve Yusuf ustamın yanında 15 sene çırak olarak çalıştım. şuan da atölyemiz de her türlü motifi çıkarabiliyoruz. Mezar yaşları, cami ve evler için taş süslemeleri yapıyoruz” diyor.
‘Yetiştirecek Çırak Eleman Bulamıyoruz’
Şimdiki gençler bu sanata ve işe pek yanaşmadıklarını ve bu konuda çırak bulamadıklarını ve yetiştiremediklerini dile getiren Oruç” günümüzde her şey artık fabrikasyon olmuş. Her şeyi fabrika da yapıyorlar. Bizler ise kendi ellerimizle motiflerin en ince ayrıntılarına kadar işlemelerini yapıyoruz” ifadelerini kullanıyor.
‘Taşların Motiflerini İsteğe Göre Yapıyoruz’
Mardin’in mimari yapısına ve tarihine ışık tutan taşların motifleri gelen turistlerin bir hayli ilgisini çekmektedir. Mardin’i adeta açık hava müzesine çeviren taşların süslemeleri ve motiflerini ustalar “Eskiden taşlara işlenen motifleri kendi hayal güçlerine bağlı işlediklerini dile getirdiler. Daha sonradan ise müşterilerin de istediği motifleri de işlediklerimi kaydetti.
‘Her Şey Bir Merakla Başladı’
Taş ustası Fırat Kaya öncelikle bu işe 2018 yılında başladığını ve cami için yapılan motifleri beğenerek merak edip kedisi de deneyen Kaya: “ Hayrullah usta’nın motifleri yapınca çok hoşuma gitti ve beni de bir merak sardı ve şuan da ustamın atölyesinde çalışmaya karar verdim. Taşları oymak ve şekiller vermek için öncelikle sabır ve titizlik gerekir. Bende zaman ilerledikçe daha iyi yapmaya başladım. “ Sanat altın bileziktir “ lafıyla da kendime bir altın bilezik gördüğüm taş işleme işini öğrendim.
‘Sanata Kimse Artık Değer Vermiyor’
Taş ustası Kaya: “Günümüzde artık kimse el işçiliğine ve sanata değer vermiyor maalesef. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte sanat ve el işçiliği arka planda” diyor.
‘Yaptığımız İşlemelerin Ve Motiflerin Karşılığını Alamıyoruz’
Sabır, titizlik ve ince bir işçilik isteyen taş işleme sanatını icra eden Kaya: “Eskiden yapılan işleme ve motiflere rağbet çoktu. Hediyelik eşya ve süs eşyalarına çok talep vardı. Günümüzde ise teknolojinin gelişmesiyle birlikte titizlikle ve sabırla en ince ayrıntılarına kadar düşünüp yaptığız işleme ve motiflerin karşılığını alamıyoruz. Bu nedenle şimdilik daha çok mezar taşlarına yoğunlaştık” ifadelerini kullanıyor.
Taşın adeta dile geldiği şehirde, titizlikle , sabırla ve en ince ayrıntılarına kadar işlenen taşların özelliğini aktaran Oruç da, “Mardin taşının özelliklerini açıkladı. Oruç yaptığı açıklamada:” Taş ocaklardan çıktığı zaman yumuşaktır. Zaman geçtikçe sertleşen bir özelliği vardır. Taşımız kireç taşıdır. Mardin taşı hava, su ve güneşe maruz kaldığı zaman sertleşiyor. Eski ve tarihi evler yapıldığı zaman hava koşullarına göre bu özel taşlar kullanılıyor. En büyük özelliği ise hava koşullarına göre yazın evin içini serin, kışın ise sıcak tutar bu yüzden çok tercih ediliyor” diye belirtiyor.
Diyarbakır Ve İlçelerine Uyarı!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.